14 musea en het NBTC starten samenwerkingsverband Art Alliantie

Afgelopen week werd een nieuwe campagne afgetrapt om het toerisme in de cultuursector te verbreden, versterken en de zichtbaarheid te vergroten. Het samenwerkingsverband heet de Art Alliantie en bestaat uit het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en 14 musea. Dit meldt Pretwerk. 

De samenwerking bestaat uit kennisuitwisseling, het afstemmen van activiteiten en ondersteuning bij promotie. NBTC start de alliantie met veertien (in het buitenland) minder bekende musea en is een aanvulling op al bestaande associaties. De collecties lopen uiteen van oude tot hedendaagse kunst, de deelnemende musea bevinden zich in, maar vooral ook buiten de Randstad. Roger Strijland, projectleider van de Art Alliantie namens NBTC: “Het plan voor deze samenwerking bestond al voor aanvang van de coronapandemie. De afgelopen twee jaar is duidelijk geworden dat musea baat hebben bij samenwerking -denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke kalender met openingen van tentoonstellingen- en dat het loont de handen ineen te slaan om de bezoeker weer terug te krijgen in de Nederlandse musea.”

Vergroten van zichtbaarheid

NBTC richt zich met haar activiteiten onder meer op het beter beleefbaar, boekbaar en zichtbaar maken van cultureel erfgoed in ons land. Dat zorgt voor meer waardevol bezoek in de regio’s. Dit doet NBTC onder meer door samenwerkingsverbanden te initiëren, kennis en inzichten uit te wisselen, het cultuuraanbod te versterken op plekken waar dit wenselijk is en de internationale zichtbaarheid van cultureel erfgoed te vergroten. Hiervoor werkt NBTC nauw samen met partners als DMO’s/CMO’s, erfgoedlocaties, zoals musea, overheden, kennisinstellingen en brancheverenigingen.

De kerngroep bestaat naast het museum in Laren uit: Groninger Museum, Drents Museum, Kröller-Müller Museum, Van Abbemuseum, Limburgs Museum, Museum De Pont, Rijksmuseum, Kunsthal Rotterdam, Museum Voorlinden, Het Mauritshuis, Museum Prinsenhof Delft, het Kunstmuseum Den Haag en het Eye Filmmuseum.

Door: Nationale Recreatiegids