Thea Beckmanprijs voor Annet Huizing voor 'Het Pungelhuis'

Annet Huizing heeft de Archeon Thea Beckmanprijs gewonnen met haar boek Het Pungelhuis. De prijs voor het beste historische jeugdboek wordt jaarllijks uitgereikt in het Archeon in Alphen a/d Rijn. Huizing won tevens  de publieksprijs De Jonge Beckmanprijs. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Het juryrapport roemt Huizing over hoe ze op een plezierige manier een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis onder de aandacht heeft weten te brengen met haar boek, en aan de andere kant toch ook inzicht biedt in hoe intergenerationele trauma's worden doorgegeven in familie's. Het boek brengt volgens de jury een glimlach op het gezicht van de lezer door de goed beschreven scènes en leert het lezers een wijze les over eerlijkheid. 

Botersmokkelaars

Het Pungelhuis gaat over een jongen genaamd Ole, die op de dag dat zijn opa overlijdt pas ontdekt dat hij een opa had. Ole gaat met zijn vader naar het huis van zijn opa in de bossen van Brabant, waar ooit een strijd woedde tussen botersmokkelaars en commiezen, zoals belastingambtenaren destijds werden genoemd. Ole ontdekt waarom zijn vader hem nooit heeft verteld over zijn opa.

Door: Nationale Recreatiegids