Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezoekersaantal bioscopen, theaters en podia niet op niveau van voor corona

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bezoekersaantal bioscopen, theaters en podia niet op niveau van voor corona
De bezoekersaantallen van bioscopen, theaters en poppodia zijn nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Dat laten Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theater Producenten (VVTP), en Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), desgevraagd weten aan het ANP. Vooral minder bekende films en shows worden minder goed bezocht.

"Je kunt zeggen dat veel mensen naar bekende dingen komen", zegt Van der Ham. "Bijvoorbeeld grote films als Top Gun en Soof 3. Je ziet dat minder mensen naar de minder bekende films gaan. Per saldo houdt het in dat mensen minder naar de bioscoop gaan." Bioscoopketen Pathé wil niet inhoudelijk reageren op de bezoekersaantallen.

Van der Ham meent dat ook in theaters te zien is dat grote namen het iets beter doen. "Grote shows van bekende artiesten lopen goed, maar andere shows minder. Dat moet dus nog behoorlijk bijtrekken." Een van de theaters die minder kaarten verkoopt dan voor de coronapandemie is theater ZINiN in Nijverdal. "Normaal hebben we op dit punt in onze voorverkoop 50 tot 55 procent van de kaarten verkocht", zegt directeur Chris Funk. "Nu is dat zo'n 40 tot 45 procent."

Avontuurlijker

Schans kan dat beeld bevestigen. Volgens de directeur is het aantal bezoekers van poppodia nog niet op het niveau van 2019. "Mensen komen wel, maar men komt voor grote namen." Zo merkt hij "dat het aanbod dat iets avontuurlijker is of een ouder publiek trekt, slechter loopt". Concertorganisator MOJO en de Amsterdamse concerthal Ziggo Dome, die allebei met voornamelijk grote artiesten werken, hebben dan ook minder last van tegenvallende bezoekersaantallen. Dat laten Ziggo Dome-directeur Danny Damman en een MOJO-woordvoerder weten.

Het is vooral van belang dat mensen "de eerste stap" gaan zetten en weer eens een voorstelling of film bezoeken, meent Van der Ham. "Dat mensen zeggen, dit was leuk dus ik ga nog een keer." De voorzitter verwacht dat een minder warme weersverwachting de komende maanden ook gaat bijdragen aan een hoger bezoekersaantal. Ook Funk is optimistisch dat steeds meer bezoekers komen. "Als ik naar de afgelopen maanden kijk, dan zien we toch dat de laatste drie voorstellingen uitverkocht waren."

Hoewel Schans niet wil "somberen" en stelt dat ook veel mensen wel komen, vreest hij dat de stijgende inflatie en energieprijzen mensen er sneller van weerhouden om culturele bezoeken te plannen. "Mensen kijken wat allemaal nog mogelijk is. En een bezoek aan de cultuursector gaat dan misschien als eerste van tafel. Dat is niet een eerste levensbehoefte."

Door: ANP

30 mei '24 (12:08)

Investering in breder kunst- en cultuuraanbod door provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren extra investeren in kunst en cultuur. Met deze investering wil de provincie een diverser en toegankelijker cultureel aanbod realiseren voor alle inwoners, zo meldt de provincie op haar website.

30 mei '24 ( 8:30)

Vrijdagavond op NPO 2 voor Sven Kockelmann

Sven Kockelmann neemt de vrijdagavond voor zijn rekening op NPO 2. Dat meldt de NPO. Hij presenteert vanaf dit najaar het WNL-programma De Politieke Vrijdag. De zender wil op NPO 1 op de late vrijdagavond "iets lichtvoetiger het weekend in gaan", met dit najaar onder andere de dramaserie Ten minste houdbaar tot, een programma over Dolly Parton en de MAX PubQuiz.

29 mei '24 (10:37)

Subsidie van 700.000 euro voor onderhoud historische Noord-Hollandse molens

De provincie Noord-Holland stelt ruim 7 ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan historisch windmolens met een monumentenstatus, meldt de provincie.

29 mei '24 ( 9:10)

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

29 mei '24 ( 8:47)

Monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam onthuld op 15 juli

Het monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam wordt op 15 juli om 15.00 uur onthuld. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van RTL Boulevard. Op 15 juli is het drie jaar geleden dat de misdaadverslaggever overleed.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.”