Dirigenten Mäkelä en Haitink kandidaat voor Edison

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De aankomende chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, Klaus Mäkelä (26), is genomineerd voor een Edison Klassiek. Hij is echter geen kandidaat voor de prijs dankzij werk met dat orkest, maar met een vertolking van een compositie van Sibelius met het Oslo Philharmonisch. Die toont volgens de Edison-jury aan "dat hij, als nieuwe sterdirigent op het wereldtoneel, heel veel te zeggen heeft".

Wijlen Bernard Haitink, die ook chef van het Concertgebouworkest was, is genomineerd met zijn afscheid als dirigent, dat hij in 2019 nam met werk van Bruckner, gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest. 'Pianobroers' Lucas en Arthur Jussen kunnen ook een Edison in de wacht slepen "als pleitbezorgers voor de Nederlandse muziek" en met hun dubbel-cd Dutch Masters.

Hannes Minnaar

En ook pianist Hannes Minnaar maakt een kans, met een opname van de beroemde Goldberg Variations van Bach. Harpiste Lavinia Meijer is genomineerd met het album Are You Still Somewhere.

Op 6 oktober hebben de uitreikingen plaats in het Afas Theater Leusden, voor die tijd wordt er telkens een winnaar bekendgemaakt in de verschillende categorieën. De Edison, een bronzen beeld van de uitvinder, is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt sinds 1960 uitgereikt.

Door: ANP