Utrechtse opgraving levert eendenkooi uit de 17de eeuw op

Aan de Strijkviertel bij Utrecht hebben archeologische opgravingen een bijzonder vondst opgeleverd. Daar werd een zeventiende-eeuwse eendenkooi in zijn volledigheid opgegraven. Met deze materiële bron hopen de wetenschappers meer te weten te komen over een beroep dat zo goed als verdwenen is. Dit meldt het AD.  

Lokeenden

Een eendenkooi werd vroeger gebruikt om wilde eenden te vangen voor consumptie. Het ging hierbij niet om een kleine, handzame kooi maar om een omlijnde vijver van 130 bij 40 meter. Hier liepen smalle sloten die de eenden richting vangpijpen moesten duwen. Met behulp van lokeenden werden overvliegende eenden aangetrokken.

Vroegmoderne voedselproductie 

Het was een complex systeem dat een kijkje geeft in de voedselproductie van de vroegmoderne tijd. Al in de achttiende eeuw raakte de eendenkooi in onbruik. Hierna is de plas gevuld met landschapsgrond maar de archeologen wisten de vangpijpen terug te vinden.

Geïnteresseerden kunnen op zondag 4 september tussen 13:00 en 16:00 een kijkje nemen. Een leerzaam dagje uit dat niets kost.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Gemeente Utrecht