Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Johan Derksen: 'Nederlandse radio is feest van de wansmaak'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Johan Derksen: 'Nederlandse radio is feest van de wansmaak'
Johan Derksen is vanaf maandag dagelijks te horen op Radio Veronica. De 73-jarige voetbalkenner gaat er in het programma Muziek voor Volwassenen elke avond een uur lang muziek draaien "die je normaal niet hoort". Een verademing, vindt hij, want van het huidige aanbod op de landelijke radio heeft Derksen bepaald geen hoge pet op, vertelt hij in gesprek met het ANP.

"Alle radioshows hebben hetzelfde format met lachen en leuk doen. Die mensen voeren allemaal een one-man-show op. Het zijn cabaretiers die zinloze gesprekken voeren met Miep uit Meppel. Ze doen er alles aan om de show te stelen en muziek is slechts een niet-relevante omlijsting daarvan", stelt De Snor. "In dat kader ben ik wel uniek, want bij mij draait het om de muziek. Muziek is de hoofdzaak en ik ben maar een figurant."

Bij de aankondiging van zijn programma liet Derksen al weten dat er "een mix van blues, americana, soul, country, gospel en rock" in te horen is. Vooral geen populaire muziek van nu, zegt hij. "Het is namelijk niet zo dat hitmuziek leuk is om aan te horen. Je krijgt de hele dag die bullshit over je heen, terwijl er elke dag fantastische albums worden gemaakt. Maar die hoor je nooit", zegt Derksen, die kennelijk toch af en toe de radio aan zet. "Ja, ik luister weleens. Maar de koude rillingen lopen me dan over de rug. Radio in Nederland is het feest van de wansmaak."

Tijdgeest

Dat er ook in Nederland markt is voor dat andere geluid, heeft Derksen in de afgelopen jaren al wel laten zien vindt hij. "Ik heb talloze theatershows gemaakt over deze muziek, allemaal uitverkocht, en het radioprogramma dat ik jarenlang maakte bij Rijnmond werd goed beluisterd", somt hij op. Het verbaast hem dat die muziek geen gehoor vindt op de Nederlandse radio. "Nederland bestaat voor de helft uit oudere jongeren. Mensen die zijn opgegroeid met The Beatles en The Stones. Die groep wordt nu door de grote radiostations vergeten. Ze spelen geen rol meer, terwijl het de grootste doelgroep van Nederland is."

Eerder dit jaar raakte Derksen het voornoemde programma op Rijnmond kwijt. Dat gebeurde na de rel die ontstond nadat Derksen in het tv-programma Vandaag Inside het inmiddels bekende ‘kaarsenverhaal’ vertelde. Rijnmond, maar ook enkele andere regionale zenders die de show uitzonden, zegden per direct de samenwerking op. "Ik heb het altijd een storm in een glas water gevonden en dat vind ik nog steeds", blikt Derksen terug. Behoefte het alsnog uit te praten heeft Derksen niet. "Nee, ik doe daar niet moeilijk over. Het is de tijdgeest. Maar die weerhoudt mij er niet van om gewoon mijn mening te verkondigen. Ik accepteer gewoon de gevolgen. En gelukkig zijn er ook nog verstandige mensen in dit land", besluit hij.

Door: ANP

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.