Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Thorn de Vries en Mandy Woelkens voeden kind 'gendervrij' op

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Thorn de Vries en Mandy Woelkens voeden kind 'gendervrij' op
Thorn de Vries en diens partner Mandy Woelkens voeden hun kind "gendervrij" op. In Nooit meer slapen op NPO Radio 1 vertelde de acteur, die zichzelf als non-binair identificeert, dinsdagnacht moeite te hebben met rolpatronen die aan een geslacht gekoppeld worden.

"We zeggen wel 'hij', ik zeg ook wel eens 'die', we staan er helemaal open voor mocht dat ooit veranderen", vertelt Thorn, die in januari bekendmaakte ouder te zijn geworden. Het kindje komt op sociale media niet herkenbaar in beeld en wordt 'baby Z' genoemd. "We doen niet aan: het is een jongen, dus blauw."

Thorn zegt regelmatig de vraag te krijgen of hun kindje een jongen of een meisje is, maar dat vindt de acteur helemaal niet erg. "Het is meer wat mensen er vervolgens aan vastplakken. Dingen als karaktereigenschappen: stoer, lief, maar ook het soort speelgoed, de kleur ervan", legt die uit.

Cadeautje

Veel mensen vinden het verwarrend en vinden het dan bijvoorbeeld moeilijk een cadeautje voor de pasgeboren baby te kopen, zo blikt Thorn terug op de zwangerschap van Mandy. "Ik vond dat zo raar, ik snapte dat echt niet", aldus Thorn. "Als je een kind krijgt en niet een jongen of een meisje, dat je dan niet weet wat je moet kopen, want dan kan je het niet plaatsen in een hokje. Mijn kind is echt al blij met een kartonnen doos."

De acteur, bekend uit onder meer SpangaS en ANNE+, benadrukt dat het "een misvatting" is dat genderneutraal altijd "uniform, grijs en saai" moet zijn. "Het betekent volgens mij dat je niet die rolpatronen meteen aan iemand vastplakt. Dat je gewoon zegt: doe wat je wilt. Als je een zwembroek aan wilt, doe je een zwembroek aan. Als je een bikini aan wilt, doe je een bikini aan. Ik zie het gewoon als volgen wat mijn kind wil."

Door: ANP

30 mei '24 (12:08)

Investering in breder kunst- en cultuuraanbod door provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren extra investeren in kunst en cultuur. Met deze investering wil de provincie een diverser en toegankelijker cultureel aanbod realiseren voor alle inwoners, zo meldt de provincie op haar website.

30 mei '24 ( 8:30)

Vrijdagavond op NPO 2 voor Sven Kockelmann

Sven Kockelmann neemt de vrijdagavond voor zijn rekening op NPO 2. Dat meldt de NPO. Hij presenteert vanaf dit najaar het WNL-programma De Politieke Vrijdag. De zender wil op NPO 1 op de late vrijdagavond "iets lichtvoetiger het weekend in gaan", met dit najaar onder andere de dramaserie Ten minste houdbaar tot, een programma over Dolly Parton en de MAX PubQuiz.

29 mei '24 (10:37)

Subsidie van 700.000 euro voor onderhoud historische Noord-Hollandse molens

De provincie Noord-Holland stelt ruim 7 ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan historisch windmolens met een monumentenstatus, meldt de provincie.

29 mei '24 ( 9:10)

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

29 mei '24 ( 8:47)

Monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam onthuld op 15 juli

Het monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam wordt op 15 juli om 15.00 uur onthuld. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van RTL Boulevard. Op 15 juli is het drie jaar geleden dat de misdaadverslaggever overleed.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.”