Kerktoren Maastricht podium voor historische expositie cartografie

In de Maastrichtse trekpleister de Sint Janskerk is een tentoonstelling te bewonderen over cartografie in de achttiende eeuw. Reden voor deze locatie is de historische rol die de toren vervulde bij het in kaart brengen van het landschap. Dit meldt RTV Maastricht. 

Wiskunde

De torenkamer van de Sint Janskerk hangt vol met oude schetsen, boeken en concepten van kaarten. Voordat men toegang had tot vliegtuigbeelden of satellietkaarten werden landschappen berekent met wiskunde en een overzichtelijk uitzicht. Vanaf andere hoogtepunten werden kaarsrechte lijnen getrokken naar de zeer herkenbare Sint Jan. De kaarten werden door de Fransen indringers voor militaire doeleinden gebruikt, en met succes.

Bezetters

Omdat kerktorens doorgaans het hoogste punt in de omgeving waren bleek de Sint Janskerk tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog tussen 1740 en 1748 de perfecte uitkijktoren voor een aantal Franse bezetters. Maastricht hoorde toen nog niet bij wat we nu als Nederland beschouwen. Het was onderdeel van de Zuidelijke Nederlanden, die werden bestuurd door Oostenrijk tot aan het einde van de achttiende eeuw.

De tentoonstelling is nog de hele zomer te bezoeken in de toren van de Sint Jan.

Door: Nationale Recreatiegids