Wandelroute in Deventer neemt bezoekers mee door rampjaar 1672

Voor de tentoonstelling “Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672” lanceert Museum De Waag een aansluitende wandelroute door de binnenstad van Deventer. Wandelaars komen langs sleutellocaties waar de Munsterse bisschop Bernard von Galen zijn belegering van de stad uitvoerde. Dit meldt De Stentor.  

Rampjaar

In 2022 is het 350 jaar geleden dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd getroffen door het rampjaar. Ons land werd aangevallen door Engeland, Frankrijk en de Duitse bisdommen Keulen en Munster. Het dodental was hoog en dankzij de slecht onderhouden vestingwerken werd Deventer gemakkelijk ingenomen door het leger van Munster.

Groningen

Na een intens bombardement gaf burgermeester Hendrick Nilant zich over. In de kronieken werd deze beslissing omschreven als verraad aan de Republiek. De stad Groningen wist wel stand te houden en dat vieren de noorderlingen nog elk jaar.

Vraag 

De tentoonstelling vraagt de bezoeker een voor de hand liggende vraag: “had Deventer zich tot het uiterste moeten verdedigen of deed de stad er beter aan zich over te geven?” Ben jij geschikt om zo’n uitspraak te doen over het verleden? Kom tot en met 10 oktober 2022 naar Museum De Waag. Meer informatie is te vinden via deze website.

Door: Nationale Recreatiegids