Oranjekoeken in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum

Van 29 tot en met 31 juli staat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museumte Zuidbroek in het teken van de provincie Friesland. In het kader van de expositie ‘Kriskras door Friesland: Spoaren van NFLS en NTM’ kunnen bezoekers dit de meeslepende geschiedenis van de Friese spoorwegen ontdekken. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Oranjekoek 

Ter gelegenheid kunnen bezoekers een gratis oranjekoek krijgen bij aanvang. Deze traktatie bestaat volgens sommigen al sinds de middeleeuwen. Het moderne recept komt waarschijnlijk uit de achttiende eeuw en werd gegeten rondom Leeuwarden en Heerenveen. De koek is op te halen in het Museumcafé.

Tramsporen

De tentoonstelling richt zich op vergane spoorweg- en trammaatschappijen. Maar weinig mensen weten iets over de tramlijnen die tussen 1880 en 1956 door Friesland liepen en aansloten op Drenthe, Overijssel en Groningen. Dit openbaar vervoer begon als een aantal concurrerende bedrijfjes die in de jaren dertig werden genationaliseerd door de Nederlandse Spoorwegen. De allerlaatste tramlijn bleef als goederetrein actief tussen Drachten en Groningen en werd in 1985 definitief gesloten.

De tentoonstelling kost 6 euro en is nog tot en met 4 september 2022 te bezoeken. Volg deze link voor meer informatie.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Een personentram van de NTM met locomotief 9 nadert het tramstation van Franeker, 1935, Noord-Nederlands Trein & Tram Museum