Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Selectielijsten voor prijzen Televizier-gala dit jaar diverser

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Selectielijsten voor prijzen Televizier-gala dit jaar diverser
De selectielijsten voor de prijzen voor presentatoren die worden uitgereikt tijdens het Televizier-Ring Gala, worden dit jaar diverser. Dat belooft hoofdredacteur Jeroen de Goeij van de Televizier-gids, die het gala jaarlijks organiseert. "Zeker bij de selectielijsten voor de aanstormende talenten zal meer diversiteit zichtbaar zijn", zegt hij.

De Goeij reageert hiermee op recente kritiek van Aldith Hunkar, die een kwart eeuw geleden de Televizier-Ster voor beste presentatrice won. Sindsdien zijn er nog maar zelden niet-witte presentatoren genomineerd. De selectielijsten waar het publiek op kan stemmen, worden samengesteld door de organisatiecommissie.

De hoofdredacteur van de Televizier-gids snapt de kritiek van Hunkar. "Tegelijkertijd werken wij als organisatiecommissie met de namen die in Nederland op televisie te zien zijn", beklemtoont De Goeij. "Je merkt echter wel dat er op televisie een nieuwe generatie is opgestaan die merkbaar meer divers is dan vroeger het geval was. Dat zal je dit jaar zeker terugzien bij de selectielijsten voor de aanstormende talenten."

De Avondshow met Arjen Lubach

Overigens kunnen stemmers zelf ook alternatieve namen aandragen in het invulveld op het stemformulier: "En het blijft een publieksprijs: uiteindelijk bepalen wij niet wie de beeldjes krijgt, maar het Nederlandse publiek." De Goeij noemt de selectiecommissie van het Televizier-gala "zeker wel divers", maar erkent ook dat er geen mensen van kleur in de commissie zitten: "Dat zou een punt kunnen zijn dat we meenemen in de evaluatie na de komende editie."

Het stemmen voor de vierde kwalificatieronde voor de Gouden Televizier-Ring is dinsdag begonnen. Het publiek kan nu vijf programma's uit het afgelopen kwartaal nomineren. De Avondshow met Arjen Lubach en Vandaag Inside zijn uitgesloten omdat dit volgens de organisatie spin-offs zijn van Zondag met Lubach en Voetbal International, die de ring eerder wonnen.

Chateau Bijstand doet wel mee, omdat dat volgens de organisatie geen spin-off is van Chateau Meiland. De makers van De Avondshow en VI hebben protest aangetekend tegen deze gang van zaken, maar kregen nul op het rekest van de Televizier-gids.

Door: ANP

30 mei '24 (12:08)

Investering in breder kunst- en cultuuraanbod door provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren extra investeren in kunst en cultuur. Met deze investering wil de provincie een diverser en toegankelijker cultureel aanbod realiseren voor alle inwoners, zo meldt de provincie op haar website.

30 mei '24 ( 8:30)

Vrijdagavond op NPO 2 voor Sven Kockelmann

Sven Kockelmann neemt de vrijdagavond voor zijn rekening op NPO 2. Dat meldt de NPO. Hij presenteert vanaf dit najaar het WNL-programma De Politieke Vrijdag. De zender wil op NPO 1 op de late vrijdagavond "iets lichtvoetiger het weekend in gaan", met dit najaar onder andere de dramaserie Ten minste houdbaar tot, een programma over Dolly Parton en de MAX PubQuiz.

29 mei '24 (10:37)

Subsidie van 700.000 euro voor onderhoud historische Noord-Hollandse molens

De provincie Noord-Holland stelt ruim 7 ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan historisch windmolens met een monumentenstatus, meldt de provincie.

29 mei '24 ( 9:10)

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

29 mei '24 ( 8:47)

Monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam onthuld op 15 juli

Het monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam wordt op 15 juli om 15.00 uur onthuld. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van RTL Boulevard. Op 15 juli is het drie jaar geleden dat de misdaadverslaggever overleed.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.”