Geert Mak opent tentoonstelling over 600 jaar Maasdelta

Afgelopen zaterdag was historicus Geert Mak aanwezig bij de opening van de tentoonstelling ‘Levend Landschap, zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta'. Deze is vanaf nu tot en met 6 november 2022 te bezoeken in het Stedelijk Museum Schiedam. Dit meldt Schiedam24.

 

Polderen

In de tentoonstelling staat de Zuid-Hollandse rivierendelta in de schilderkunst centraal. Te zien is hoe deze vanaf de zestiende eeuw veranderde door Hollandse polderactiviteiten. Het leegtrekken, dichtslibben, rechttrekken en bevaarbaar maken van de omgeving blijft een centraal motief in de expositie. In het hart van de Nederlandse economie is de onderwerping van het landschap het sterkst te zien. In tal van zalen is aan de hand van thema’s te zien hoe deze transformatie eruitzag.

Nederland van vroeger

Geert Mak heeft een persoonlijke band met het landschap door zijn overgrootvader die uit Schiedam afkomstig is. Vroeger voer hij met zijn vader en oom langs akkers en landerijen naar Zaandam. Volle velden met spelt, graan en vlas maakten ook toen al duidelijk dat de Nederlander heer en meester van het landschap was. Mak heeft de rivierendelta maar ook de maatschappij zien veranderen. Zelf herinnert hij zich een heel ander tijdsbesef in de vroege twintigste eeuw, met nadruk op het beloop van de dag.

Door: Nationale Recreatiegids