Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

NPO-baas in NRC: intern enige reflectie bij Ongehoord Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
NPO-baas in NRC: intern enige reflectie bij Ongehoord Nederland
De Nederlandse Publieke Omroep ziet "intern enige reflectie" bij omroep Ongehoord Nederland. Dat meldt NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang vrijdag in een interview met NRC.

De NPO legde de omroep van Arnold Karskens donderdag een financiële sanctie op omdat ON de journalistieke code doorlopend schendt. Zo verspreidt ON nepnieuws, nodigt het te eenzijdige gasten uit en worden er eigenlijk nooit kritische vragen gesteld in het programma Ongehoord Nieuws.

Karskens zei in een reactie dat hij het niet eens is met de sanctie. Hij stelde dat de NPO ageert tegen "bepaalde, blijkbaar ongewenste, meningen die wij laten horen over bijvoorbeeld de enorme massa-immigratie en de gevolgen van de doorgeslagen klimaat- en milieumaatregelen in ons land". Eerder noemde Karskens de sanctie van de NPO "een aanval op de persvrijheid".

Zomercursus

Maar NPO-baas Leeflang stelt in NRC dat bij het verlagen van de sanctie is "meegenomen dat er intern bij ON naar ons wel enige reflectie is". Leeflang wijdt verder niet uit over die reflectie. Ook stelt zij dat de presentatoren van ON "worden begeleid" en "feedback krijgen".

De twee vaste presentatoren grapten na een hard rapport van de ombudsman over hun gebrek aan kritische vragen in de uitzending schamper dat ze "wel even op zomercursus" zouden gaan. Ook dit nuanceert Leeflang in NRC: "Ik kan me voorstellen dat voor alle journalisten geldt: je wilt steeds beter worden."

Niemand controleert

Er is overigens niemand die nu gaat controleren of Karksens en zijn omroep een andere koers gaan varen. "Wij gaan als NPO niet over de journalistieke inhoud van de programma's, maar over de integriteit van de NPO en de samenwerking", laat een woordvoerder van NPO weten. "Die taak ligt bij de omroepen zelf." Het College van Omroepen meldt echter dat ook dit orgaan niet gaat toezien of ON de inhoud van zijn programma's verandert. Ook staatssecretaris Gunay Uslu (Media) blijft herhalen zich "niet te gaan bemoeien" met de zaak-Ongehoord Nederland.

Het orgaan binnen de NPO dat controleert of programma's en omroepen zich aan de journalistieke code van de NPO houden, is de ombudsman. Margo Smit startte in februari een onderzoek nadat zij een recordaantal klachten ontving over de uitzendingen van Ongehoord Nederland. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot de sanctie die donderdag werd opgelegd. Ongehoord Nieuws, tot nu toe het enige tv-programma van ON!, heeft een zomerstop tot 16 augustus. "Alle klachten die binnenkomen, worden op dezelfde manier in behandeling genomen", liet de ombudsman donderdag weten.

Door: ANP

23 februari '24 (10:36)

Buitenaardse tentoonstelling van kunstenaar Bram Reijnders

Dat de Eindhovense kunstenaar Bram Reijnders graag naar het buitenland reist om zijn werk te presenteren. Nu is zijn werk echter te zien op een plek waar weinig mensen zullen komen. Maar daar is het werk dan ook niet voor bestemd. Donderdagnacht vertrok een raket, gelanceerd door Elon Musk en NASA. Daar zat ook een kunstwerk van Reijnders bij. Hij hoopt dat deze straks wordt bewonderd door ruimtewezens, meldt Omroep Brabant. 

23 februari '24 ( 8:51)

Vierde seizoen Project Rembrandt verschijnt eind maart op de buis

Het vierde seizoen van Project Rembrandt gaat vanaf zondag 24 maart bij de NTR op NPO 1 weer van start. Annechien Steenhuizen begeleidt een nieuwe groep kandidaten die hun schildertalent verder wil ontwikkelen. De winnaar mag een werk exposeren in het Rijksmuseum.

22 februari '24 (11:24)

Cultuurfonds Noord-Brabant stelt 60.000 euro beschikbaar voor Nieuwe Makersregeling

Brabantse makers die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd kunnen vanaf 1 april 2024 een beroep doen op de Nieuwe Makersregeling van het Cultuurfonds. Er is 60.000 euro beschikbaar gesteld voor nieuwe makers die ruimte, tijd en vertrouwen nodig hebben om een volledige periode aandacht te hebben voor hun artistieke proces. Voor makers die al langer actief zijn, zijn er drie wildcards. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

22 februari '24 ( 8:40)

'Onvoldoende draagvlak vanuit de redactie' zorgt voor opstap hoofdredacteur Brabants Dagblad

Carin Smulders legt haar functie als hoofdredacteur van het Brabants Dagblad neer omdat ze onvoldoende draagvlak vanuit de redactie voelt om een nieuwe koers te varen. Dat laat uitgever DPG Media woensdag weten.

21 februari '24 (13:04)

Is de Groningse Oosterpoort echt aan vervanging toe?

Een van de grootste muziekcentrum van Groningen is toe aan vervanging, meldt RTV Noord. Maar wat is de reden daarvoor? Kan het gebouw niet gewoon gerenoveerd worden? 

20 februari '24 (11:51)

Schrijfwedstrijd Francine Oomen afgelast om gezondheidsproblemen

Schrijfster Francine Oomen heeft haar optreden bij Nacht van de Literatuur op 23 maart afgezegd om "gezondheidsproblemen". Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdag bekendgemaakt. Fans van de Hoe overleef ik-reeks, de boeken van Oomen, konden een gratis kaartje voor een optreden van Oomen krijgen tijdens de Nacht van de Literatuur.

20 februari '24 (10:53)

Spoorwegmuseum doelt op wereldrecord met ‘robottrein’

In samenwerking met Stichting Leaphy gaat het Spoorwegmuseum te Utrecht een poging tot een wereldrecord wagen. Dat meldt het museum in een persbericht. Op woensdag 28 februari willen ze de langste (speelgoed)robottrein laten rijden. Het huidige record staat op Belgische naam en werd gevestigd in 2016.

19 februari '24 (14:45)

Meer mensen vinden hun weg naar bioscopen, musea en theaters

Tijdens de coronapandemie was er geen optimaal klimaat voor ondernemingen en organisaties in de cultuur- en recreatiesector. Daar beginnen zij langzamerhand weer bovenop te krabbelen. Vorige week werd bekend dat zowel bioscopen, theaters en musea in 2023 flink meer bezoekers ontvingen dan het jaar ervoor, meldt NOS.

19 februari '24 (14:00)

FLEMMING krijgt eerste diamanten plaat in Nederland

FLEMMING heeft met zijn gelijknamige album de 200 miljoen streams gepasseerd. De zanger krijgt daarom als allereerste artiest in Nederland een diamanten plaat overhandigd.

19 februari '24 (10:54)

Scheepvaartmuseum Amsterdam vertelt op nieuwe manieren over koloniale verleden

De donkere kant van de VOC en het slavernijverleden. Twee zware onderwerpen, maar voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ook belangrijke onderwerpen. Het museum heeft een nieuwe route ingeslagen om te vertellen over het koloniale verleden van Nederland. Zo ligt de focus nu meer op de duistere zijde van het slavernijverleden in en door Nederland en de VOC. Hiervoor zijn onder andere verschillende aanpassingen gedaan aan het replica VOC-schip dat bij het museum ligt. Dat meldt NH Nieuws.