Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opgravingen Westfries Museum van start met het lichten van drie kanonnen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Opgravingen Westfries Museum van start met het lichten van drie kanonnen
Op maandag 4 juli zijn de archeologische opgravingen bij het Westfries Museum in Hoorn van start gegaan met het lichten van drie kanonnen die voor het museum stonden. Het worden de grootse, diepste en meest complexe archeologische opgravingen ooit in Hoorn uitgevoerd. Onder de gebouwen van het monumentale complex aan de Roode Steen worden namelijk kelders gebouwd voor de restauratie van de fundering en de vernieuwing van het museum. En het museumgebouw ligt op de oudste, rijkste en meest historische plek van Hoorn. Michiel Bartels van Archeologie West-Friesland: “Hoe oud het oudste Hoorn zal zijn, wordt duidelijk als we op de bodem zijn beland.” Dat meldt het Westfries Museum.

Twee van de drie historische kanonnen die bij de ingang van het Westfries Museum stonden, zijn op 4 juli alvast zorgvuldig gelicht - ter voorbereiding van het archeologisch onderzoek dat in opdracht van de Gemeente Hoorn wordt uitgevoerd. Het gaat hier om gietijzeren kanonnen uit de late 17de of begin 18de eeuw, vertelt Michiel Bartels. “Deze zijn hier voor 1727 al geplaatst. Dat weten we omdat er twee daarvan al op de prent van Cornelis Pronk uit dat jaar staan. De twee gelichte kanonnen zijn maar liefst 2,5 m lang en klokgaaf. Ondanks de eeuwen in de bodem zit er slechts rond de vuurmond wat roest.”

Stoeppaal 

Overal in Nederland werden de oude kanonnen als hoekpaal, stoeppaal of ankerpaal gebruikt, legt de archeoloog uit. “Zo is de bekende stoeppaal het Amsterdammertje de namaak van een oud kanon waar in de loop een kanonskogel is vastgeslagen. De drie kanonnen van het Westfries Museum werden na hun afschrijving op z’n kop ingegraven en beschermden zo de gevel van de monumenten tegen de stalen karrewielen van de wagens op de Roode Steen. Daarna werd het een sier-element voor het museum.”

Toekomstige nieuwe fundering 

Net zoals het karakteristieke monumentale hekwerk, de stoepplaten en de natuurstenen hoekpalen stonden de kanonnen op het tracé van de toekomstige nieuwe fundering die tot 1,5 meter vanaf de gevels komt. Door ze uit te graven kunnen de kanonnen nu eindelijk in hun geheel worden bestudeerd. Gekeken wordt of ze voordat zij hun oude plaats weer innemen, kunnen worden opgeknapt en tijdelijk geëxposeerd.

“De archeologische opgravingen onder het Westfries Museum zijn vooral zo interessant vanwege de locatie,” benadrukt Bartels. “Eeuwenlang woonden, werkten en vergaderden hier de rijken van de stad. De patriciërswoningen hadden echter geen of maar kleine kelders. Veel resten van de voorgangers van de huidige monumentale gebouwen zitten daarom nog in de bodem verscholen. Ook verwachten we de oudste fase van de Westfriese Omringdijk aan te snijden ter hoogte van de Proostensteeg. Hoe oud het oudste Hoorn zal zijn, wordt pas echt duidelijk als het onderzoek helemaal op de bodem is beland.”

Opgravingen 

De opgravingen worden gefaseerd uitgevoerd. Tot in september dit jaar zal om de gebouwen heen worden gegraven, zodat de werkelijke bouw in januari volgend jaar kan starten. Op 1 januari 2023 wordt het museum dan ook voor het publiek gesloten tot medio 2025. In het pand aan de Roode Steen 15 wordt nu alvast archeologisch onderzoek verricht, dit is het monument waar de Rozenkruisers en recentelijk het Pop-Up Museum Expoost gehuisvest waren. Het pand wordt straks ook onderdeel van het vernieuwde Westfries Museum. Na deze fase wordt in 2023 het onderzoek voortgezet in de overige gebouwen van het museum. Het werk wordt uitgevoerd door archeologen van Archeologie West-Friesland.

Resultaten 

Het bezoeken van de inpandige opgravingen is nu nog niet mogelijk. Vanaf de straat kan het werk om het museum heen wel worden gevolgd. De resultaten zullen regelmatig worden gemeld via de website van het Westfries Museum (www.wfm.nl) en op de Facebook- en Instagram-pagina van het museum. Op 10 september 2022 - Open Monumentendag - is de inpandige opgraving voor het publiek zelfs live te bezoeken. Kijk hiervoor op www.omhoorn.nl.

Door: Nationale Recreatiegids 

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.” 

27 mei '24 ( 8:52)

Youp van 't Hek zwaait af na allerlaatste show in Carré

Youp van 't Hek heeft zaterdag zijn allerlaatste voorstelling ooit gespeeld. De 70-jarige cabaretier stond voor een bomvol Carré waar hij ten overstaan van onder meer vrienden en bekenden zijn afscheidstournee De Laatste Ronde afsloot. Van 't Hek kreeg na zijn slotakkoord een applaus dat enkele minuten aanhield, maar wat de cabaretier zelf tot een einde maande.

27 mei '24 ( 8:48)

Petitie tegen btw-verhoging boeken door meer dan 160.000 mensen ondertekend

De protestpetitie tegen de voorgenomen verhoging van de btw op boeken heeft al 160.000 handtekeningen opgeleverd. De petitie staat sinds woensdag online op de website boekenpetitie.nl. Schrijvers als Kluun, Saskia Noort, Heleen van Royen, Adriaan van Dis en Susan Smit steunen de actie.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.