Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jandino Asporaat pleit voor meer vreugde in de wereld

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Jandino Asporaat pleit voor meer vreugde in de wereld
Fans hebben er even op moeten wachten, maar donderdag is het nieuwste deel in de komische filmreeks Bon Bini Holland in de bioscoop te zien. En daar wordt reikhalzend naar uitgekeken, zegt bedenker, producent én hoofdrolspeler Jandino Asporaat in een gesprek met het ANP.

"De wereld heeft weer een beetje vreugde nodig. We moeten lachen, we moeten weer relativeren. Daarbij denk ik dat het altíjd tijd is voor een nieuwe Bon Bini-film!", zegt Asporaat (41) lachend op de vraag waarom het weer tijd was voor een film in zijn humoristische reeks. "Ik merk ook dat de mensen er weer zin in hebben. Al ruim voor de première, die bij ons voor publiek is, waren mensen online al bezig met wat ze aan zouden trekken. Ze kijken er echt naar uit."

Dat het publiek de Bon Bini-films waardeert, blijkt wel uit de bezoekersaantallen. Vorig jaar zomer werd bekend dat de eerste drie delen, Bon Bini Holland 1 & 2 en Bon Bini: Judeska in da House in totaal zo’n 1,5 miljoen mensen naar de bioscopen hadden getrokken. Daarmee is het een van de meest succesvolle filmreeksen van de afgelopen jaren. Ook wonnen de films tot nu toe allemaal de publieksprijs op het Nederlands Film Festival.

Volk snapt het

"Wij zijn succesvol omdat het publiek, het volk, het snapt. Het is voor hen gemaakt", verklaart Asporaat. "Het is ónze film. Het is niet zo van: Jandino, het is jouw film, of die van Sergio (IJssel) of Alpha (Oumar Barry). Nee, we doen het met zijn allen. Het is echt een franchise-familieding."

Of het publiek de film ook in de zomer weet te vinden, moet nu gaan blijken. Vanwege de coronamaatregelen werd de release van de film uitgesteld en is de film voor het eerst niet in de kerst-, maar in de zomervakantie te zien. Asporaat maakt zich er niet druk over, zegt hij. "Ik ben heel eerlijk: in de winter gaan er meer mensen naar de bioscoop. Maar het gaat me niet om hoeveel mensen er kunnen komen, maar om de mogelijkheid voor iedereen om te kúnnen komen. Dat vind ik belangrijker dan van: hoeveel halen we nou binnen?", zegt hij. "En als ik zie hoe blij mensen zijn dat de film er weer is, dan ben ik ook blij. Daar ben ik dankbaar voor."

Door: ANP

30 mei '24 (12:08)

Investering in breder kunst- en cultuuraanbod door provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren extra investeren in kunst en cultuur. Met deze investering wil de provincie een diverser en toegankelijker cultureel aanbod realiseren voor alle inwoners, zo meldt de provincie op haar website.

30 mei '24 ( 8:30)

Vrijdagavond op NPO 2 voor Sven Kockelmann

Sven Kockelmann neemt de vrijdagavond voor zijn rekening op NPO 2. Dat meldt de NPO. Hij presenteert vanaf dit najaar het WNL-programma De Politieke Vrijdag. De zender wil op NPO 1 op de late vrijdagavond "iets lichtvoetiger het weekend in gaan", met dit najaar onder andere de dramaserie Ten minste houdbaar tot, een programma over Dolly Parton en de MAX PubQuiz.

29 mei '24 (10:37)

Subsidie van 700.000 euro voor onderhoud historische Noord-Hollandse molens

De provincie Noord-Holland stelt ruim 7 ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud aan historisch windmolens met een monumentenstatus, meldt de provincie.

29 mei '24 ( 9:10)

Kamer wil vergunning NPO met een jaar verlengen, omroep oppert zorgvuldig proces

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met slechts een jaar verlengen. Een motie van die strekking van de VVD kreeg dinsdag steun van NSC, PVV, BBB, JA21 en FVD.

29 mei '24 ( 8:47)

Monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam onthuld op 15 juli

Het monument voor Peter R. de Vries in Amsterdam wordt op 15 juli om 15.00 uur onthuld. Dat bevestigt de gemeente Amsterdam na berichtgeving van RTL Boulevard. Op 15 juli is het drie jaar geleden dat de misdaadverslaggever overleed.

28 mei '24 (12:14)

Valérie Drost neemt leiding over Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum

Valérie Drost wordt de nieuwe directeur-bestuurder van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Dit heft de Raad van Toezicht vandaag bekendgemaakt. Zij volgt per 1 september Aad Meinderts op, die met pensioen gaat. Drost is, na Gerrit Borgers, Anton Korteweg en Meinderts, pas de vierde directeur van het in 1953 opgerichte museum, meldt het Literatuurmuseum.

28 mei '24 (10:49)

Fotograaf Erwin Olaf ontvangt postuum diversiteitsprijs

Fotograaf Erwin Olaf heeft maandagavond postuum een Winq Diversity Award gewonnen voor zijn jarenlange inzet en activisme voor de regenbooggemeenschap. De prijzen van het enige queer magazine van Nederland werden uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Olaf overleed in september op 64-jarige leeftijd.

28 mei '24 ( 8:53)

Onderzoek naar beheer rijkscollectie musea, ook Paleis Het Loo

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed start met een langlopend onderzoek naar het beheer van de rijkscollectie door musea, waaronder door Paleis het Loo. Dat meldt de inspectie maandag.

27 mei '24 (11:44)

Koning opent in juni vernieuwd museum Hermitage in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagmiddag 18 juni in Amsterdam het H'ART Museum, voorheen bekend als de Hermitage. Tegelijk met de opening van het museum opent de koning ook de eerste grote tentoonstelling, Kandinsky, een samenwerking tussen H'ART Museum en Centre Pompidou in Parijs.

27 mei '24 ( 9:49)

Na 20 jaar duikt gestolen schilderij Westfries Museum op in Polen

Bijna twintig jaar na de kunstroof in het Westfries Museum duikt het schilderij ‘Rebecca en Eliëzer’ van de Hoornse schilder Jan Linsen op in Polen. De Poolse politie trof het schilderij aan tijdens een inval in een appartement in Krakau. Deze bleek in handen te zijn van een man met Oekraïense nationaliteit. Het museum is erg blij dat het schilderij is teruggevonden. Directeur Ad Geerdink: “Dit sterkt ons in de overtuiging dat de nu nog missende 18 kunstwerken ooit ook weer in het museum te zien zullen zijn.”