Expositie in het Dordrechts Museum over reizende Nederlandse kunstenaars

In het Dordrechts Museum loopt een tentoonstelling over Nederlandse kunstenaars die meer dan een eeuw geleden hun impressies van het buitenland op het doek plaatsten. In de tentoonstelling zijn meer dan 100 kunstwerken te zien van de wereld buiten Nederland. Dit meldt het Dordrechts Museum. 

Omgeving

Het contrast met het strakgetrokken Nederlandse panorama uit de negentiende eeuw is het eerste wat opvalt bij de tentoonstelling WANDERLUST: Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900. De overzichtelijkheid van de Hollandse ruimtelijke indeling maakt plaats voor diepe dalen en bulderende rivieren in Duitsland, Algerije of Indonesië. Een andere omgeving bepaalde niet alleen het onderwerp van de schilders maar ook hun schilderstijl of kleurgebruik.

Hashtag 

Er zijn niet alleen maar vergezichten te bewonderen. De landschappen worden afgewisseld door intieme schilderijen van exotische bloemen of portretten van belangrijke personen. Onder de hashtag ‘wanderlust’ wordt de tentoonstelling online ondersteund. Zo probeert het museum de verbinding te leggen tussen de reisdrang van toen en nu.

Watamula 

Parallel aan de tentoonstelling loopt ook de tentoonstelling Watamula. Hierin wordt de schaduwzijde van de Europese reislust blootgelegd. Veel reisgedrag werd gedreven door koloniale belangen die de leefwereld van de oorspronkelijke bewoners vaak overstemde. De kunstenaars wilden met deze tentoonstelling een spiegel voorhouden aan het geromantiseerde beeld van de Europese wereldreiziger.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker  

Beeld: Dordrechts Museum, Pierre Louis Dubourcq, Romeins landschap