Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Advocaat niet overtuigd door DNA-vondsten na overval op Nikkie de Jager

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Advocaat niet overtuigd door DNA-vondsten na overval op Nikkie de Jager
De advocaat van Eddie N. (25), die wordt verdacht van de gewapende overval op YouTube-ster Nikkie de Jager en haar vriend, zet vraagtekens bij de DNA-sporen die van de Rotterdammer zijn gevonden in de woning van de slachtoffers. Dat zijn DNA zat op koorden die door de overvallers zijn achtergelaten, biedt volgens de raadsman te weinig bewijs dat N. bij de overval betrokken was. Hij pleitte voor vrijspraak.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week acht jaar cel tegen N. voor een inbraak in Krimpen aan den IJssel, de overval op de influencer en lidmaatschap van een criminele organisatie. De andere twee verdachten van de overval in Uden, Hamza T. en Said O., hoorden straffen van tien en negen jaar tegen zich eisen, plus een locatieverbod voor de woonplaats van De Jager.

"De verdenking tegen mijn cliënt is grotendeels gebaseerd op aangetroffen DNA-sporen. Maar hoe zijn die daar gekomen? De koorden waar het DNA op gevonden is, zijn door de daders zelf meegenomen. Zij droegen latex handschoenen met daaroverheen sporthandschoenen. Hun handen waren dubbel bedekt, dus het celmateriaal moet afkomstig zijn van een handschoen en niet van de huid", zei advocaat Wouter van Bel donderdag in zijn pleidooi bij de rechtbank in Rotterdam.

Bedragen gestort

Er zat tevens DNA van N. op een telefoon van een van de slachtoffers, maar dat kan volgens Van Bel ook worden verklaard door indirecte overdracht via een handschoen waarmee de telefoon is aangeraakt. Voor N. zelf is het "een raadsel", zei Van Bel. Hij benadrukte dat er geen DNA is gevonden op bijvoorbeeld de tiewraps waarmee de slachtoffers zijn vastgebonden. "Op materiaal waar je het echt zou verwachten ontbreekt het DNA."

Volgens het Openbaar Ministerie kregen N. en T. na de overval in augustus 2020 bedragen gestort op hun bankrekeningen, wat op hun betrokkenheid zou wijzen. Maar die bedragen staan in geen verhouding tot de buit, zeggen hun advocaten. De buit bestond uit een hoop kostbare sieraden en een Louis Vuitton-tas van de make-upartiest.

Vluchtauto

De advocaten noemden de strafeisen van acht en tien jaar disproportioneel. Volgens Van Bel lijkt het er sterk op dat het OM hogere celstraffen heeft geëist, omdat in de zaak een bekende Nederlander is betrokken.

De advocaat van Hamza T. (23) pleitte eveneens voor vrijspraak. Het OM vermoedt dat T. betrokken was bij de gewapende overval, omdat de vluchtauto op zijn naam stond en kort daarna naar de sloop is gebracht. En omdat een van zijn vele telefoons in Uden is geweest. Maar T. is volgens zijn raadsman niet op camerabeelden herkend als bestuurder van het voertuig. En kan het ook zijn dat de telefoon door iemand anders is gebruikt, omdat er 's nachts een andere simkaart is ingezet.

De rechtbank doet op 8 juli uitspraak.

Door: ANP 

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.