Opknapbeurt Dammonument omringd door expositie over 800 jaar Amsterdam

Bezoekers aan het stadscentrum van onze roemruchte hoofdstad kunnen tot en met december een gratis tentoonstelling bezoeken. Het Monument op de Dam wordt opgeknapt en de ruwe bouwmaterialen zijn het podium voor een historische expositie over het verleden van de stad. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

Panelen 

60 meter aan hekken verbergen de werkzaamheden die nu plaatsvinden aan het Monument. Langs deze hekken is rij panelen gecreëerd die de stad sinds haar oorsprong afbeelden. Met schilderijen, prenten en foto’s uit het Amsterdam Museum of het Stadsarchief komt het verleden van Amsterdam tot leven.

Een aantal sleutelmomenten van de damgeschiedenis komen voorbij in de expositie. Denk hierbij aan de eerst bewoners die een dam bouwden op de Amstel of de constructie van het Paleis op de Dam. Ook eigentijdse geschiedenis komt langs, zoals de vele antiracisme- en klimaatdemonstraties.

Standplaats

Met de tentoonstelling hopen de vervaardigers mensen een gevoel van bewustzijn te geven over de historische plek waar zij zich bevinden. De Dam is in 800 jaar uitgegroeid van een bescheiden polder tot een wereldcentrum.

Door: Nationale Recreatiegids  

Beeld: Demping van de Dam, Gemeente Amsterdam