Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hermitage Amsterdam denkt na over nieuwe invulling voor in de toekomst

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Hermitage Amsterdam denkt na over nieuwe invulling voor in de toekomst
Museum De Hermitage in Amsterdam ontving in de topjaren zo’n 500.000 bezoekers. Door de coronacrisis kwamen er al minder bezoekers naar het museum en begin dit jaar werd ook nog de samenwerking met de Russische Hermitage opgezegd. De locatie moet nu op zoek naar een nieuwe invulling voor in de toekomst. Dat meldt Pretwerk. 

De Hermitage in Amsterdam maakte vroeger altijd dankbaar gebruik van de samenwerking met Rusland. De collectie in Rusland was ook altijd erg groot dat zij meer dan voldoende over hadden om daarmee de zalen in Amsterdam te vullen. Begin dit jaar werd de samenwerking met Rusland opgezegd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Bijzondere bruikleen 

Door het opzeggen van deze samenwerking zit de Hermitage nu in een lastig parket. De stukken uit de laatste tentoonstelling zijn terug naar Rusland. Bevriende musea zoals het Rijksmuseum en het Mauritshuis helpen het museum met bijzondere bruikleen zodat het museum open kan blijven voor publiek. 

Culturele ontmoetingsplek 

De Hermitage Amsterdam ontvangt van de VriendenLoterij een bijdrage van 569.050 euro. Van dat geld wordt de tuin van het museum drie jaar lang in de winter omgetoverd tot een culturele ontmoetingsplek voor jong en oud. 

Het Winterfestival 

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij vindt het mooi om te zien dat musea in Nederland de Hermitage in Amsterdam op verschillende manieren helpen om het publiek te trekken. “Het Winterfestival aan de Amstel is een goed voorbeeld van de manier waarop het museum zich ontwikkelt voor de toekomst.”

Door: Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk

 

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.