Dirigent Leusink stopt per direct met werkzaamheden vanwege bedreigingen

Dirigent Pieter Jan Leusink, eerder in verband gebracht met grensoverschrijdend gedrag, legt per direct zijn werkzaamheden als dirigent van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands neer, voor onbepaalde tijd. Hij doet dat wegens bedreiging van hemzelf en van zakelijke relaties. Dat meldt de betrokken Stichting Klassieke Concerten Nederland (KCN). Ze spreekt van "recente bedreigingen, voortkomend uit controverses in het verleden".

"Pieter Jan Leusink wil niet dat deze controverses rond zijn persoon het functioneren van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands in de weg staan", zegt de organisatie verder. Op dit moment hebben volgens haar ook al afrondende gesprekken plaats met een "potentiële" vervanger voor Leusink.

Seksuele intimidatie 

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde vorige week dat een dirigent zich in het verleden schuldig had gemaakt aan seksuele intimidatie van twee vrouwelijke musici. Volgens verschillende berichten gaat het om Leusink.

Anonieme enquête 

De stichting KCN heeft volgens eigen zeggen in 2018, na anonieme beschuldigingen, al een extern bureau opdracht gegeven voor een anonieme enquête onder alle musici. "Van enige onvrede over de samenwerking met de dirigent, het management of de veiligheid van de werksfeer bleek toen niets.

Gedragsprotocollen 

Niettemin zijn de klachten over het "soms verre" verleden voor het huidige management aanleiding geweest verbeteringen binnen de organisatie door te voeren, zegt de stichting. "Er is zowel een interne als een externe vertrouwenspersoon aangesteld en er zijn gedragsprotocollen opgesteld. In 2019 is in een onderzoek van de Arbeidsinspectie vastgesteld dat bij Stichting KCN een veilige werkomgeving bestaat waarbinnen de gedragsprotocollen worden gevolgd", aldus KCN verder.

Door: ANP