Veel minder tips gemeld bij Opsporing Verzocht in 2021

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het programma Opsporing Verzocht leverde vorig jaar gemiddeld 22 tips per uitzending op, dat is bijna de helft van het aantal tips dat de politie voorheen kreeg.

In totaal kwamen 345 zaken langs, minder dan de 372 zaken die in 2020 aan bod kwamen. De afname heeft volgens de politie te maken met de aanpassingen rond het opsporingsprogramma. De NPO programmeerde Opsporing Verzocht een half uur later en bracht de zendtijd terug naar dertig minuten.

"Dat heeft consequenties gehad voor de resultaten van Opsporingscommunicatie", zegt Franki Klarenbeek van het team Opsporingscommunicatie op de website van de politie. Er keken gemiddeld minder mensen. In 2020 lag het gemiddelde aantal kijkers nog op ruim 1,1 miljoen, vorig jaar trok het programma gemiddeld bijna 887.000 kijkers. "Minder kijkers kan effect hebben op de hoeveelheid tips die binnenkomen."

Begin dit jaar draaide de NPO een aantal veranderingen terug. Het programma wordt weer om 20.30 uur uitgezonden en duurt nu veertig minuten. Klarenbeek wacht de effecten daarvan af. "Waar we nog steeds mee te maken hebben is het aantal uitzendingen dat is teruggebracht van 44 naar 36. Dat betekent een lange zomerstop, van drie maanden." De politie hoopt met het nieuwe RTL-programma Opsporing NL de lange zomerstop bij de publieke omroep te compenseren.

In totaal bracht de politie 373 landelijke zaken naar buiten via meerdere kanalen, waaronder dus Opsporing Verzocht. In totaal werden 89 aanhoudingen verricht nadat de politie via televisie, social media en campagnes de hulp van burgers had ingeroepen.

Door: ANP