Bioscoopbezoek blijft afnemen

Het aantal bioscoopbezoeken in Nederland is vorig jaar verder gedaald. In 2021 werd 14,3 miljoen keer een bioscoopkaartje verkocht, tegenover bijna 17 miljoen keer in 2020. In de periode van 2017 tot en met 2019 - dus nog voor het uitbreken van de coronapandemie - gingen in Nederland gemiddeld nog zo'n 37 miljoen bioscoopkaartjes per jaar over de toonbank. Dat meldt het European Audiovisual Observatory in een nieuw rapport over de Europese filmindustrie.

De onderzoekers spreken van een "moeilijk jaar" voor de bioscoopbranche. Onder meer de sluiting van de bioscopen als gevolg van de coronamaatregelen, met name in de eerste helft van vorig jaar, speelt hierbij een grote rol. Dat grote blockbusters uit Hollywood zoals No Time To Die (James Bond) en Spider Man: No Way Home op het witte doek uitkwamen, kon in Nederland het tij qua bezoekerscijfers niet keren.

In de hele Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) is juist sprake van een "bescheiden herstel". Het totaal aantal bioscoopbezoeken in de EU en het VK steeg vorig jaar met 31,5 procent ten opzichte van 2020. Naast de eerder genoemde James Bond-film en Spider Man, waren F9 uit de Fast And The Furious-reeks en Venom: Let There Be Carnage van Marvel de grootste publiekstrekkers.

Door: ANP