De verzetstram rijdt vanaf 15 mei historische rondjes door Amsterdam

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Als gevolg van een renovatie is het Verzetsmuseum voorlopig gesloten. Ter vervanging van de iconisch culturele instelling rijdt er nu een 90-jaar oude tram dwars door Amsterdam. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren trams als deze belangrijke vervoersmiddelen. Met begeleiding van een gids leer je alles over het verleden van de tramlijnen. Dit meldt AT5. 

Vluchtroute 

Job Cohen, voorzitter van het comité 4 en 5 mei, mocht de tram openen voor het publiek. Voor hem is het vervoersmiddel extra bijzonder omdat zijn moeder de dood ontsnapte door weg te rennen en op een tram te springen. Veel Joden konden op vergelijkbare wijze ontsnappen via de tram. Het verzet kon doorgaans nuttig gebruik maken van bestaande routes en diensten. Houten blokjes die destijds tussen de sporen lagen werden in koude tijden gebruikt om houtkachels te verwarmen.

Jodenvervolging 

Overlevenden hebben goede en slechte herinneringen aan de trams. Ze konden niet alleen gebruikt worden als handige vluchtroutes maar werden ook door de Duitsers ingezet voor de transportatie van Joden. Vijftig- tot zestigduizend Joden zijn met de tram getransporteerd naar concentratiekampen.

Op 15 mei kan ook het publiek mee op een ritje in de verzetstram. De diensten rijden elke zondag tweemaal daags.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Nationaal Archief