De poppen van Juliana weerspiegelen een bewogen twintigste eeuw

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In Museum Borg Verhildersum te Leens draait vanaf 1 mei tot en met 31 oktober de tentoonstelling ‘Juliana – een leven in poppen’. Als klein meisje verzamelde de prinses vele poppen. Hiervan zijn er 65 geselecteerd en tentoongesteld uit de Koninklijke Verzamelingen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.  

Vorstin 

Aan de hand van poppen wordt het levensverhaal van de voormalige koningin aandachtig beschreven. Aangevuld met filmbeelden en foto’s neemt de tentoonstelling je mee langs een aantal sleutelmomenten uit de twintigste eeuw. Het was een roerige tijd voor de voorstin, beide op maatschappelijk en persoonlijk niveau.

Binnen- en buitenland 

Enkele sleutelmomenten die langskomen in de expositie zijn haar ontmoetingen met buitenlandse persoonlijkheden zoals de Noorse koning Harald of Eleanor Roosevelt. Een pop geschonken door Nederlandse burgers illustreert ook haar interactie met het binnenland. Echte fans van het koningshuis krijgen ook de mogelijkheid om na afloop het boek aan te schaffen waarop de tentoonstelling is gebaseerd.

Duitse samenwerking 

Met behulp van het Mondriaan Fonds en het Duitse Kulturraum Erzgebirge-Mittelsachsen is de expositie mede mogelijk gemaakt. Het is onderdeel van een reizende tentoonstelling waarbij Borg Verhildersum het eindpunt markeert.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Museum Borg Verhildersum