Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Paleis Het Loo gerenoveerd in originele staat

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Alle kamers en vertrekken in Paleis Het Loo in Apeldoorn zitten weer op de plek waar ze horen. In de loop van de eeuwen hadden sommige vertrekken een andere bestemming gekregen of werden ze helemaal niet meer gebruikt, maar tijdens de renovatie die vier jaar heeft geduurd heeft elke kamer weer de oorspronkelijke bestemming en inrichting gekregen. In het vernieuwde Loo is onder meer een origineel ingerichte stijlkamer van prins Bernhard te zien. "Het Loo ziet er van binnen nu echt anders uit. En ook de beplanting in de tuinen is weer helemaal zoals dat in de zeventiende eeuw hoorde", aldus een woordvoerster van het paleis.

Willem III en zijn vrouw Mary Stuart kochten Het Loo in 1684. Toen zij koning en koningin van Engeland werden, gaven ze het gebouw "majesteitelijke allure" en lieten er twee vleugels aanbouwen. Wilhelmina was tot haar dood in 1962 de laatste koninklijke bewoonster van het paleis, dat zij als haar favoriet beschouwde. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben nog enkele jaren in een zijvleugel gewoond. Vanaf 1984 is Paleis Het Loo een nationaal museum en het gebouw is eigendom van de Staat. De Oranjes geven er nog wel af en toe een feest.

Het paleis is nooit eerder zo ingrijpend gerenoveerd. Er is bijvoorbeeld 4300 vierkante meter asbest verwijderd. Er is een lift aangebracht, zodat mindervaliden naar de bovenverdiepingen kunnen. Alle houten vloeren zijn geboend en van een laag hoogglanslak ontdaan, want dat bestond in zeventiende eeuw niet. Op vloeren zijn lopers aangebracht. Alle kroonluchters zijn hersteld en hebben ledverlichting gekregen. Vaklieden uit de hele wereld hebben tapijten geknoopt, gordijnen geborduurd en wandbespanningen en vitrages hersteld.

Kosten

Tijdens de renovatie werden in hoeken en gaten van het paleis antieke gebruiksvoorwerpen gevonden. Zo zat in een loodzware houten kist een opvouwbaar veldbed dat koning Willem II heeft gebruikt. Ook is er een met schapenvacht bespannen rolstoel gevonden, die de Oranjes konden gebruiken voor minder mobiele gasten. Dergelijke stukken zijn ondergebracht in het centraal depot in Amersfoort.

Het is niet duidelijk hoeveel het hele project kost. De eerste fase behelsde de renovatie van het paleis en de asbestsanering. De renovatiewerkzaamheden zijn volgens een woordvoerster binnen het budget gerealiseerd. Maar doordat er veel meer asbest werd aangetroffen dan voorzien, werd het budget voor het verwijderen en herstellen daarvan met 5 miljoen euro overschreden.

Paleis Het Loo kan nog niet vooruitlopen op de kosten van de ondergrondse uitbreiding. Deze 5000 vierkante meter grote ruimte, voorzien van een glazen dak, vormt na oplevering in 2023 de hoofdingang van het paleis. "De werkzaamheden van de ondergrondse uitbreiding zijn nog gaande en lopende het project zullen we geen nadere uitspraken doen", aldus de woordvoerster. "Uiteraard worden ook wij getroffen door hogere grondstofprijzen en vertragingen die impact hebben op de budgetten. Aan het eind van het project zullen we hierover een toelichting geven."

25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".