Dertig jaar oude BLØF vol jeugdige energie terug op Hollandse podia

De coronaperiode heeft BLØF doen inzien dat eigen plezier belangrijker is dan ooit. De groep bestaat in 2022 dertig jaar en de leden willen, ook met het oog op het jubileum, alleen nog doen wat ze zelf graag willen.

"We zijn echt wel met elkaar gaan praten over waar we staan, wat we nog willen doen en waar we juist geen zin meer in hebben", zegt bassist Peter Slager tegen het ANP. "Nederland is niet zo groot en voor de 27e keer optreden in plaats x of y kan op een gegeven moment een beetje saai worden. We hebben afgesproken om het vooral heel erg leuk te maken voor onszelf, waardoor het ook leuk wordt voor het publiek."

"We hebben een fantastische dertig jaar achter de rug met veel meer hoogtepunten dan dieptepunten", vult zanger Paskal Jakobsen aan. "Maar er blijven ook soms wat dingen kleven die we niet zo leuk meer vinden. Ik merk dat we nu meer tegen elkaar zeggen: we gaan gewoon leuke dingen doen. Op dat punt van ons carrière zijn we ook wel beland."

Levenslijn

Vrijdag en zaterdag speelt BLØF in een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam. De shows staan volledig in het teken van het jubileum maar de nieuwe plaat Polaroid, die vrijdag is uitgekomen, wordt zeker niet vergeten. "Het wordt een soort 'best of' van de afgelopen dertig jaar maar ook een soort veredelde cd-presentatie met nieuwe liedjes. Daar moet je een mooie balans in vinden. De mensen gaan ons op ons best zien: met een grote honger naar het publiek en het podium."

Met die energie heeft BLØF ook de kracht om nog jaren mee te gaan. "We voelen allemaal nog steeds de urgentie om nieuw repertoire te blijven maken en onszelf opnieuw uit te blijven vinden. We zouden het ons best kunnen permitteren om nog jaren hetzelfde te spelen alleen verdwijnt dan je levenslijn, je artistieke aflaat", vindt Jakobsen.

Hij, Slager, toetsenist Bas Kennis en drummer Norman Bonink denken daarom al aan de volgende plaat. "Polaroid is voor ons gevoel al heel lang uit. We zijn alweer aan het praten over de volgende", aldus de zanger. "We voelen momenteel een prettige soort van jongehondenenergie. Het is heel fijn om met elkaar tot de conclusie te komen dat je na al die jaren nog samen heel graag platen en muziek wil maken. Met die motivatie hoef je ook geen afspraken te maken over hoe lang je nog door wilt. We zien het wel. Dat gevoel voelt als een bevrijding."

Door: ANP