Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit jaar enorme belangstelling voor Boekenbal

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De belangstelling voor kaartjes voor het Boekenbal, de jaarlijkse aftrap van het literaire seizoen, is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Dat laat boekenkoepel CPNB, die het bal organiseert, vrijdag weten. Er zijn iets meer dan 1500 kaarten te verdelen voor het feest dat vrijdagavond in Escape in Amsterdam plaatsvindt.

"We krijgen bij CPNB al wekenlang elk uur twee of drie appjes of mailtjes van mensen die graag een kaartje zouden willen", meldt een woordvoerder. "Het Boekenbal is elk jaar populair. Maar zoveel aanvragen als deze editie hebben we nog nooit gehad." De eerste verzoeken voor kaartjes kwamen afgelopen zomer al binnen, voegt de zegsman daar aan toe. De in totaal duizenden smeekbedes komen niet alleen van mensen uit het vak, maar ook van enthousiaste lezers die er graag een keer bij zouden willen zijn.

Zin in een feestje 

Volgens het CPNB heeft de belangstelling vooral te maken met de coronapauze van twee jaar. Het Boekenbal vond voor het laatst plaats in maart 2020, vlak voor de eerste lockdown. "Iedereen heeft weer enorm behoefte aan een feestje", stelt de woordvoerder. Voor het gala worden schrijvers uitgenodigd. Maar er zijn ook veel BN'ers aanwezig, zoals influencer Bas Smit: "Die scheidslijn wordt minder helder nu veel bekende Nederlanders ook boeken zijn gaan schrijven."

Nacht van de liefde

Normaal gesproken is het Boekenbal in Internationaal Theater Amsterdam, de schouwburg aan het Leidseplein, maar omdat het evenement vanwege de onzekerheid rondom het coronavirus een maand werd uitgesteld was die locatie nu niet beschikbaar. Daarom week organisator Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) uit naar Escape op het Rembrandtplein.

Vorig jaar ging het roemruchte feestje voor schrijvers, uitgevers, boekhandelaren en andere spelers in de literaire wereld niet door en CPNB verwacht dan ook dat deze editie "een groot feest wordt". Het thema is 'De nacht is van de liefde', dat aansluit bij de eerste liefde, het onderwerp waar het in de 87e editie van de Boekenweek om draait.

Door: ANP 

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.