Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Netflixserie over Amsterdamse sekslijnen was fascinerend voor acteurs

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Losjes gebaseerd op het boek 06-Cowboys van Fred Saueressig over de opkomst van de eerste betaalde sekslijnen in Nederland, verschijnt op 8 april de serie Dirty Lines. Hoofdrolspelers Charlie Chan Dagelet en Chris Peters waren in die tijd amper geboren, maar kunnen nu toch aardig meepraten over die roerige tijd in de hoofdstad, vertellen ze in gesprek met ANP.

De Nederlandse Netflix Original vertelt het verhaal van twee broers die bakken met geld verdienen aan de telefoonlijnen, maar laat tegelijkertijd ook het veranderende Nederland van eind jaren 80 zien. "Ik vind het onderwerp van de serie fantastisch", zegt Dagelet (35), die eerder te zien was in onder meer MocroMaffia en nu de vrouw van een van de sekslijnbroers speelt. "De opkomst van de housemuziek, de RoXY... iedereen die tien jaar ouder is dan ik weet nog hoe dat was. Ik was zelf toen net geboren, dus ik vertel een beetje het verhaal van mijn ouders en zussen. En er zitten ook echte beelden van het Amsterdam van toen in de serie, dus het is ook nog eens een heel cool tijdsdocument."

Peters (27), in de serie te zien als Ramon Stigter, een van de twee ondernemende broers, wist voor hij aan deze serie begon niet zoveel van de Amsterdamse sekslijn-business, bekent hij. "Maar ik merkte wel dat als ik aan iemand vertelde dat ik met deze serie bezig was, er altijd wel mensen waren die iemand kenden die er gewerkt had of op een andere manier aan die wereld gelinkt was. Dan dacht ik: waarom heb je me dat niet eerder verteld? Maar dat snap ik ook wel weer: de tijd is zo anders nu, over sekslijnen praat je niet meer", zegt de acteur.

Charmante sekslijnen

Dankzij de serie denkt Dagelet na het draaien van Dirty Lines met enig gevoel van nostalgie aan de periode dat Nederlanders massaal de sekslijnen belden. "Als je nu ziet hoe dat toen ging, heeft het zoiets charmants dat je naar een telefoonlijn belde om een sexy stem te horen die een spannend verhaal vertelde. Het spreekt zo tot de verbeelding, het heeft bijna iets schattigs", lacht ze. "Wist je dat er in die tijd ook een slaaplijn was? Dat was niet zo'n succes want doordat mensen erbij in slaap vielen, kregen ze heel hoge telefoonrekeningen en kwamen er allemaal klachten binnen!"

De actrice hoeft dan ook niet lang na te denken over of ze in die tijd zou kunnen leven. "Oh absoluut, honderd procent", klinkt het resoluut. "Er speelden zoveel grote dingen en mensen leken echt klaar voor een nieuwe tijd. Ik heb het idee dat dat nu allemaal iets geleidelijker gaat." Peters is het deels met Dagelet eens. "Het was zeker een interessante tijd, maar het was ook een heel heftige tijd. Er werd openlijk gedeald op de Dam, op de Zeedijk moest je niet komen want daar liepen junks met zwaarden rond", zegt hij. "Dat is waar. In dat geval zou ik er alleen heel eventjes willen kijken", zegt Dagelet. "En dan 's avonds weer lekker je eigen bed in deze tijd in!", lacht Peters.

Netflix Original

Dirty Lines is na de serie Ares (2020) de tweede Nederlandse Netflix Original. Het betekent onder meer dat de serie straks niet alleen in Nederland te zien is, maar ook in 190 andere landen waar de Amerikaanse streamingsdienst actief is. Overigens was het op de set niet merkbaar dat er voor zo'n grote dienst werd gewerkt. "Nee integendeel", zegt Dagelet. "Juist omdat het zo'n Amsterdams verhaal is, hebben we ook geprobeerd om heel erg dat Amsterdamse te laten zien en het juist niet op iets Amerikaans te laten laten lijken. Het is klein en Nederlands gebleven." En juist dat zou over de grenzen weleens aan kunnen gaan spreken, denkt Peters. "Het Amsterdam van eind jaren 80 sprak erg tot de verbeelding en was op sommige punten ook baanbrekend. Een periode waar ook de rest van de wereld weleens nieuwsgierig naar zou kunnen zijn."

Door: ANP 

28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.