Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling over leven met armoede in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In de multimediale tentoonstelling ‘Tegenspoed, verhalen over armoede’ laten documentair fotograaf Dirk-Jan Visser, Noorderlicht en Gevangenismuseum Veenhuizen zien dat er bij armoede veel meer komt kijken dan een lege portemonnee voor dagjes uit. Armoede omvat keuzestress, uitsluiting en schaamte. Dit melden Noorderlicht en Dagblad van het Noorden.  

Persoonlijke verhalen 

Vier personen die hebben geworsteld met armoede doen hun verhaal. Dirk-Jan Visser begeleidt hen met context en schetst de werking van armoedebestrijding en schuldhulpinstanties. Centraal in de tentoonstelling staat hoe deze instanties vaak onvoldoende hulp kunnen bieden aan mensen in een financieel onstabiele situatie.

Schuldenspiraal 

In sommige gevallen wordt er eerder geld verdiend aan de slachtoffers dan dat er goede begeleiding wordt aangeboden om uit de armoedespiraal te komen. Mensen vanuit de hele samenleving komen aan het woord. Van een moeder die in de schulden raakte door te verhuizen tot een jonge student die in de problemen kwam door twee mislukte studies. Met interviews, muziek, foto’s en een nagespeeld intakegesprek bij de schuldhulpverlening komt de ongelofelijke realiteit van armoede in Nederland tot leven. 

50 euro per week 

Een van de betrokkenen vertelt hoe ze met een vijfkoppig gezin van 50 euro per week moest rondkomen nadat ze in de schuldsanering was beland. Tegenwoordig doet zij als ervaringsdeskundige haar verhaal op scholen. Naast het betalen van vasten lasten leidt een beperkt budget ook tot andere problemen. Vrienden die je uitnodigen voor een borrel moet je afwijzen. Vakanties zitten er niet meer in en ouders in de bijstand kunnen hun kinderen niet dezelfde dingen bieden als hun klasgenoten. Ook deze kinderen lopen daardoor een achterstand op. Ze missen bijvoorbeeld sportevenementen, schoolreizen of de kans om zich muzikaal te ontwikkelen. 

De tentoonstelling is tot en met 9 december te aanschouwen in het Gevangenismuseum te Veenhuizen. Het museum is wekelijks geopend vanaf 10:00 tot 17:00 op de dagen dinsdag tot en met zondag. Bezoek deze link voor meer informatie over de entree. 

Door: Nationale Recreatiegids 

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.