Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kenny B opent tentoonstelling over antikoloniale schrijver De Kom

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op zaterdag 26 maart opent het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een tentoonstelling over het leven van Anton de Kom. De tentoonstelling gaat over zijn strijd tegen racisme en koloniale uitbuiting. Kenny B, actief in de antiracistische emancipatiebeweging, opent de tentoonstelling. Dit melden het Openluchtmuseum en Welingelichte Kringen. 

Nederlandse Canon 

Sinds twee jaar is Anton de Kom opgenomen in de Nederlandse Canon. Toen hij in 1934 het boek “Wij slaven van Suriname” schreef benadrukte hij de zeer achterstallige economische toestand van de Surinaamse bevolking. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 moest het land zichzelf redden en lieten de voormalige Nederlandse kolonisten het land armzalig achter.

De economische effecten van het kolonialisme 

In het boek schrijft hij dat voormalige slaven nog tien jaar moesten werken om de verliezen van de plantagehouders te compenseren. Er waren in Suriname geen middelen om een welvarende soevereine staat te worden. De economie was zwaar afhankelijk van het westen en de kennis voor het opzetten van een winstgevende industrie, die ook nog eens moest concurreren met hoger ontwikkelde industrieën, ontbrak. Tijdens het leven van De Kom verslechterde de situatie alsmaar.

Concentratiekamp 

De Kom sprak zich ook uit tegen werkloosheid en nam waar hoe racisme en armoede met elkaar waren vervlochten. Tijdens zijn leven verzette hij zich tegen Nazi-Duitsland. Hij schreef diverse boeken en artikelen voor communistische verzetskranten zoals De Vonk. Hierdoor werd hij na 1940 betrokken bij het verzet. Uiteindelijk belandde hij in een concentratiekamp. In 1945 overleed hij aan de gevolgen van tuberculose nabij Kamp Sandbostel.

De nog altijd levende strijd

De tentoonstelling in het Openluchtmuseum probeert de historische daden van De Kom te plaatsen in een lange traditie van antiracisme. Zo wordt een brug gelsagen naar de Black Lives Matter beweging van tegenwoordig. Het benadrukt de nog altijd bestaande strijd tegen racisme en armoede, een ideaal waarvoor De Kom uiteindelijk de ultieme prijs heeft betaald. 

Volg deze link voor meer informatie over de tentoonstelling.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

Beeld: BWSA 

25 juli '24 (12:18)

Vier exposities in online museum van metalband Metallica

Metallica heeft de eerste van de vier exposities online gezet in het digitale Black Box Museum. In de eerste expositie staat de eerste bassist van de metalband centraal: Cliff Burton. De eerste tentoonstelling heeft daarom natuurlijk de passende titel ‘Orion: A Tribute to Cliff Burton’. Dit meldt NPO Radio 2. 

24 juli '24 (11:06)

Babygirl van Halina Reijn in selectie van filmfestival Venetië

De nieuwe film Babygirl van Halina Reijn is geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. De organisatie van het filmfestival onthulde dinsdag de 21 films die zijn geselecteerd.

24 juli '24 (10:37)

Museum Boijmans geeft nazi-roofkunst terug aan nazaten kunstenaar

De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

23 juli '24 (11:54)

Gijs Rademaker en Maarten van Rossem schrijven boek over dino's

Opiniepeiler Gijs Rademaker en historicus Maarten van Rossem hebben een boek geschreven over dinosauriërs. In De dinorevolutie schrijven Rademaker en Van Rossem over hoe recente ontdekkingen "het beeld van dino's als koudbloedige, gevaarlijke en groteske monsters ingrijpend hebben veranderd". Het boek verschijnt eind oktober bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.