Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kenny B opent tentoonstelling over antikoloniale schrijver De Kom

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op zaterdag 26 maart opent het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een tentoonstelling over het leven van Anton de Kom. De tentoonstelling gaat over zijn strijd tegen racisme en koloniale uitbuiting. Kenny B, actief in de antiracistische emancipatiebeweging, opent de tentoonstelling. Dit melden het Openluchtmuseum en Welingelichte Kringen. 

Nederlandse Canon 

Sinds twee jaar is Anton de Kom opgenomen in de Nederlandse Canon. Toen hij in 1934 het boek “Wij slaven van Suriname” schreef benadrukte hij de zeer achterstallige economische toestand van de Surinaamse bevolking. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 moest het land zichzelf redden en lieten de voormalige Nederlandse kolonisten het land armzalig achter.

De economische effecten van het kolonialisme 

In het boek schrijft hij dat voormalige slaven nog tien jaar moesten werken om de verliezen van de plantagehouders te compenseren. Er waren in Suriname geen middelen om een welvarende soevereine staat te worden. De economie was zwaar afhankelijk van het westen en de kennis voor het opzetten van een winstgevende industrie, die ook nog eens moest concurreren met hoger ontwikkelde industrieën, ontbrak. Tijdens het leven van De Kom verslechterde de situatie alsmaar.

Concentratiekamp 

De Kom sprak zich ook uit tegen werkloosheid en nam waar hoe racisme en armoede met elkaar waren vervlochten. Tijdens zijn leven verzette hij zich tegen Nazi-Duitsland. Hij schreef diverse boeken en artikelen voor communistische verzetskranten zoals De Vonk. Hierdoor werd hij na 1940 betrokken bij het verzet. Uiteindelijk belandde hij in een concentratiekamp. In 1945 overleed hij aan de gevolgen van tuberculose nabij Kamp Sandbostel.

De nog altijd levende strijd

De tentoonstelling in het Openluchtmuseum probeert de historische daden van De Kom te plaatsen in een lange traditie van antiracisme. Zo wordt een brug gelsagen naar de Black Lives Matter beweging van tegenwoordig. Het benadrukt de nog altijd bestaande strijd tegen racisme en armoede, een ideaal waarvoor De Kom uiteindelijk de ultieme prijs heeft betaald. 

Volg deze link voor meer informatie over de tentoonstelling.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

Beeld: BWSA 

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.