Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling vertelt het omstreden verhaal van Molukkers in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van 8 tot 30 maart is het mogelijk om de reizende tentoonstelling over de geschiedenis van Molukkers in Nederland te bezoeken. In zes containers is het chronologische verloop van hun verhaal ditmaal te bewonderen op het plein van Scholengemeenschap de Breul in Zeist. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In 2022 is het 45 jaar geleden dat de treinkaping bij de Punt plaatsvond. Molukse radicalen hadden een trein gekaapt met traumatische gevolgen. In de jaren vijftig had de Nederlandse overheid belooft dat Molukkers na hun verblijf terug konden keren naar Indonesië met de garantie van een eigen staat. Tijdens hun mensonterende verblijf, in onder andere voormalig concentratiekamp Vught, kwamen velen erachter dat de Nederlandse regering de belofte niet na zou komen. Indonesiërs mochten geen Nederlands burger worden en werden doelbewust buiten de samenleving gehouden. De daaropvolgende generatie die opgroeide in de jaren zeventig was daarom uit op radicale vergelding.  

Escalatie  

De treinkaping was een gewapende actie waarbij de Nederlandse regering uiteindelijk mariniers heeft ingezet om de kapers uit te schakelen. Het kwam hierbij tot een gewelddadige escalatie waarbij de treinkapers werden gedood. Nederlandse rapporten uit de jaren zeventig noemden dat er geen schot was gelost op een kaper die zich niet door middel van een vuurwapen verzette. Recentelijk historisch onderzoek heeft echter aangetoond dat dit onwaar is.

Boek als inspiratie 

De auteur van het boek waar de tentoonstelling op gebaseerd is groeide zelf op in een kampbarak. Voor de tentoonstelling zijn extra bronnen geleverd die een verhelderend beeld geven van de situatie waarin zo’n 75.000 Nederlandse Molukkers verkeerden. Het betreft een bijzondere brief aan twee vriendinnen die de treinkaping niet overleefden. 

De tentoonstelling vraagt aandacht voor de bijzonder geschiedenis van de Molukse bevolking. Ondanks hun historische trouw aan de Nederlandse regering hebben zij zelden op wederzijdse ondersteuning kunnen rekenen. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

22 juli '24 (14:01)

Cultuurfonds Overijssel investeert drie ton in cultuur- en natuurprojecten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft het Cultuurfonds in de provincie Overijssel 327.620 euro bijgedragen aan een zestigtal cultuur- en natuurprojecten. Ondernemingen kunnen elk kwartaal een subsidie bij het Cultuurfonds aanvragen om hun projecten (deels) te bekostigen, meldt het AD.

19 juli '24 ( 8:55)

Gemeente Amstelveen kent meerjarige subsidie Museum Cobra toe

Een overwinning voor het Museum Cobra (voorheen Cobra Museum), dat recent aan het randje van de afgrond stond. Het kampte met financiële tegenslagen en eventjes leek het erop alsof het museum na ontzegging van de subsidie van de gemeente Amstelveen de deuren zou moeten sluiten. Na een herontwikkeling van de koers en naam is de gemeenteraad toch over de brug. Het museum ontvangt straks een jaarlijkse subsidie van 1,4 miljoen euro voor de komende drie jaar, waarmee het uit de financiële penarie is gered, meldt het museum. 

19 juli '24 ( 8:38)

Gezocht: ruimte voor 21.000 striptekeningen uit Stripmuseum

Help! Is er iemand die toevallig ruimte heeft voor een tienduizendtal strips? Het Groninger Archief is op zoek naar een plek om de collectie van het Nederlands Stripmuseum op te bergen. RTV Noord meldt dat het gaat om een verzameling van zo’n 240 meter lang.

18 juli '24 (12:48)

Musical Soldaat van Oranje in nieuwe vorm in september in première

De vernieuwde versie van Soldaat van Oranje gaat op 8 september in première. In de dagen daarvoor zijn de try-outs en vanaf 11 september wordt hij zes keer per week opgevoerd.

18 juli '24 (11:49)

Aviodrome organiseert Fly-in-dagen: zeldzame toestellen zien aankomen en vertrekken

Op zaterdag 20 juli gaan de Fly-in-dagen van Luchtvaarmuseum Aviodrome van start. De eerste zaterdag staat in het teken van les- en trainingstoestellen die het terrein zullen bezoeken. Zo kunnen bezoekers onder meer de DA-40 van de KLM Flight Academy uit Eelde. Ook zijn er Saab Safirs en Piper Super Cubs en komt de DA-40 simulator in actie. Dit meldt Aviodrome. 

17 juli '24 (12:12)

Literatuurmuseum verwerft archief van presentator Anil Ramdas

Het Literatuurmuseum heeft het archief verworven van essayist, columnist en televisiepresentator Anil Ramdas. Het gaat om een verzameling notitieboekjes, agenda's en boeken, maar ook om persoonlijke spullen als oude paspoorten, een asbak en een leesbril, maakte het museum woensdag bekend.

17 juli '24 (11:00)

Zuid-Holland verstrekt 3,55 miljoen euro voor restauratie rijksmonumenten

Ook dit jaar stelt Zuid-Holland subsidie beschikbaar voor de restauratie van rijksmonumenten in de provincie. Voor deze ronde zijn 16 aanvragers goedgekeurd en er wordt in totaal 3,55 miljoen euro uitgekeerd. Tussen 1 december 2023 en 1 maart 2024 hebben 33 aanvragers een subsidieaanvraag ingediend, waarmee het beschikbare budget flink is overstegen. De helft van de aanvragen is goedgekeurd, meldt Zuid-Holland.

17 juli '24 ( 8:48)

Actrice en zangeres Wieteke van Dort overleden op 81-jarige leeftijd

Actrice en zangeres Wieteke van Dort is overleden. Dat bevestigt haar zoon na berichtgeving van De Telegraaf. Van Dort overleed in haar woonplaats Den Haag. Ze werd 81 jaar oud. Van Dort maakte eind mei bekend dat ze uitgezaaide kanker had. De tumoren in haar lever waren uitgezaaid naar haar longen en hersenen. De actrice stierf maandag, een week nadat haar haar man Theo Moody was overleden.

16 juli '24 (14:47)

Museum de Fundatie voor komende twee jaar uit financiële perikelen

Een dalend bezoekers aantal en gestegen kosten hebben ertoe geleid dat Museum de Fundatie in Zwolle het hoofd niet meer boven water kon houden. De provincie Overijssel had al toegezegd om extra steun aan het museum te bieden. Nu is ook de gemeente over de burg, meldt NRC.

16 juli '24 ( 8:47)

Stedelijk Museum in Amsterdam trekt 200.000 bezoekers naar tentoonstelling Abramović

De overzichtstentoonstelling van de Servische performancekunstenares Marina Abramović heeft ruim 200.000 bezoekers getrokken naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Op de tentoonstelling waren ruim zestig werken, waaronder foto's, video's en sculpturen, van de 77-jarige kunstenares te zien. Ook voerden performers, die door haar zijn opgeleid, liveperformances op.