Normal_audio-720589_960_720

Wat is de rol van kunst en cultuur in het nachtleven? Deze vraag staat centraal in Nachtmakers, de nieuwe podcastserie van Paradiso en het Small Museum. Rosa Cherim, curator van het Small Museum, gaat in gesprek met zes sleutelfiguren die de nacht maken tot wat ze is. Afgelopen weekend verscheen de eerste aflevering met Emma Waslander, curator publieksprogramma van het Amsterdam Museum. Vijf andere gasten volgen de komende weken. Dit meldt Entertainment Business. 

Over Nachtmakers 

In een periode waarin nachtclubs gedwongen gesloten waren en het nachtleven zich alleen nog achter voordeuren afspeelde, reflecteerden de zes gasten in Nachtmakers op het belang van nachtcultuur. Curator Rosa Cherim onderzoekt met hen wat nachtcultuur precies omvat, en welke cruciale rol de nacht voor mensen speelt. De eerste aflevering werd gepubliceerd op 25 februari 2022, de dag waarop nieuwe versoepelingen ingingen en clubs weer de nacht in mochten. De podcast kwam tot stand met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De gasten 

In de eerste aflevering spreekt Rosa Cherim met Emma Waslander, curator publieksprogramma van het Amsterdam Museum en voorheen creative producer bij Museumnacht Amsterdam. In de tweede aflevering hoor je kunstenaar, curator en artistiek onderzoeker Bogomir Doringer, die onder meer werkt als curator voor het Nxt museum in Amsterdam Noord en eigen werken en exposities maakt over dans- en clubcultuur.

In de derde aflevering gaat Rosa Cherim in gesprek met kunstenaar, dj en programmeur Pim Sem Benjamin (Sonic Acts, Progress Bar) over het creëren van een inclusieve nacht door middel van community building. In de vierde aflevering vertelt installatiekunstenaar Gabey Tjon a Tham hoe zij in haar zintuigelijke installaties weet te spelen met mens, natuur en het digitale. Tot slot komen in de laatste aflevering de nachtprogrammeurs van Paradiso aan het woord. Raaf Verhoef (elektronisch) en Wesley Texel (hiphop) vertellen hoe ze verschillende groepen mensen weten aan te spreken met hun diverse programmering en hoe ze samen streven naar een meer inclusieve en experimentele nacht. 

De eerste aflevering met Emma Waslander is te beluisteren via de website van het Small Museum en vrijwel alle podcastapps.  

Door: Nationale Recreatiegids