Radio en TV komen vanavond in actie voor Oekraïne

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Nationale radio- en televisiezenders zamelen maandag met een speciale actie geld in voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne wordt van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Vanaf 06.00 uur tot 21.00 uur wordt op publieke en commerciële radiostations actiegevoerd.

Tijdens de actie op televisie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Chantal Janzen en Rob Kemps presenteren deze speciale tv-uitzending samen. Jeroen Pauw en Eva Jinek ontvangen gasten aan tafel in een studio. Dionne Stax en Britt Dekker doen gezamenlijk verslag van de actie vanuit het landelijk actiecentrum Giro555 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waar telefoontjes worden opgenomen van mensen die geld willen doneren. Hila Noorzai volgt de ontwikkelingen op social media. In eerste instantie werd ook gemeld dat Wendy van Dijk "vanaf de Pools-Oekraïense grens" verslag zou doen, maar dat werd later door de organisatie ingetrokken.

De publieke en commerciële radiostations voeren onder de noemer Radio555 actie. Dj's van verschillende radiostations presenteren in duo's vanuit Beeld en Geluid een speciale uitzending. Het gaat om een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. Het programma zal tegelijkertijd op alle deelnemende zenders worden uitgezonden.

Eerdere acties

Vrijdag werd bekend dat Nederlanders in vijf dagen tijd al 16,2 miljoen euro hebben gedoneerd op Giro555 voor 'Samen in actie voor Oekraïne'. Donderdag stond de teller nog op ruim 9,8 miljoen euro.

Het is niet de eerste keer dat hulporganisaties de handen ineen slaan met Giro555. Vorig jaar werd nog voor de actie 'Samen in actie tegen corona' 9,4 miljoen euro opgehaald. De Giro555-campagnes die tot nu toe het meeste geld opleverden waren voor de tsunami in Azië (208 miljoen euro), de aardbeving in Haïti (111 miljoen euro), de oorlog in Kosovo (52 miljoen euro), de aardbeving in Pakistan (42 miljoen euro) en orkaan Mitch in Midden-Amerika (37 miljoen euro).

Door: ANP