Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onontdekte kunstparels van vrouwen in de Gouden Eeuw

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Op Internationale Vrouwendag zet het Mauritshuis zeventiende-eeuwse kunst van vrouwelijke schilders en opdrachtgevers in de spotlight. Aan de hand van een aantal verbogen parels van vrouwelijke hand is het mogelijk om op drie dagen in maart een speciale collectie te bewonderen. Dit meldt het museum.   

Het uitgangspunt van de collectie is het onderbelichte schildersverhaal van de vrouw. Waarom krijgt een bezoeker als eerste een associatie bij Rembrandt als het gaat om de gloriedagen van de Hollandse schilderkunst? Het Mauritshuis wil met enkele kunststukken laten zien dat zijn revolutionaire schildertechnieken net zo goed beheerst werden door vrouwelijke tijdgenoten.  

Obstakels voor vrouwen 

Het museum verzorgt twee speciale rondleidingen. Tijdens de eerste rondleiding staat de vrouwelijke absentie uit de Nederlandse schilderkunst centraal. Waarom kennen wij eigenlijk amper vrouwelijke schilders uit de Gouden Eeuw? Volgens het museum komt dit niet door een gebrek aan vrouwelijke kunst maar door de extra obstakels die vrouwen in die tijd moesten overwinnen.

Vrouwen verkleed als mannen 

De tweede rondleiding richt zich op wat de tentoonstelling crossdressing in de zeventiende eeuw noemt. Het was niet ongewoon voor vrouwen van stand om zich te verkleden als man. Hierdoor kregen ze bijvoorbeeld toegang tot bepaalde kringen of konden ze dienst doen als soldaat. Dit weten we door de manier waarop vrouwen zich lieten afbeelden in de schilderkunst.

Naast rondleidingen is er op 6 en 13 maart een speciale lezing die gewijd is aan de beeldvorming rondom vrouwelijke schilders. De rondleidingen in het Haagse Mauritshuis zijn te bezoeken op 6, 8 en 13 maart. Voor tickets en aanvullende informatie is de volgende link beschikbaar.  

Door: Nationale Recreatiegids  

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum. 

15 april '24 (10:55)

Top Notch start platform met muziek voor de kleintjes

Top Notch komt met Lil Ones, een nieuw muziekplatform voor kinderen van één tot vier jaar. De eerste producties zijn vanaf 15 mei te zien en horen via YouTube en Spotify, heeft het Nederlandse muzieklabel maandag aangekondigd.

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.