Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Theaters heropenen maar schade aan sector groot

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Theaters in Nederland zijn over het algemeen tevreden met de versoepelingen die door het kabinet dinsdag zijn aangekondigd. Daarnaast hopen zij dat er nu door de overheid wel echt een vinger aan de pols wordt gehouden zodat er niet nog meer schade aan de cultuursector wordt aangericht, zo stellen ze na een rondgang door het ANP.

"We zijn heel erg verheugd en opgelucht dat er straks veel meer mag", laat Jörgen Tjon A Fong, directeur van de Kleine Komedie in Amsterdam, weten. Hij plaatst daarbij wel een kanttekening dat het nodig is om met de staatssecretaris in gesprek te blijven over de staat van de cultuursector. Hij noemt het "een moment van bezinning over waar de sector het meest bij gebaat is. De afgelopen twee jaar is er enorm veel schade aan de sector aangericht", stelt Tjon A Fong.

Klapstoeltjes 

Mylou Frencken van Theater De Liefde in Haarlem sluit zich daarbij aan. "We zijn dolblij. Nou kunnen we al die klapstoeltjes die al maanden ergens liggen, weer uit gaan zetten en er weer vol voor gaan." Frencken deelt echter wel de zorg van grotere zalen als De Kleine Komedie en vraagt zich vooral af hoe het publiek zal reageren. "Ik hoop dat de mensen weer durven komen, maar ik begrijp wel dat het lastig is."

Flinke klappen 

Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP), is opgelucht door de versoepelingen. "Iedereen ziet er ongelofelijk naar uit! De theater- en bioscoopsector hebben wel flinke klappen gekregen door de lange lockdowns van het afgelopen jaar, dus hulp bij de opstart vanuit de overheid blijft broodnodig. Ook moeten we met de overheid snel om tafel over de toekomst. Al die serieuze punten daar gelaten, overheerst nu vooral de opluchting."

"Dit is de eerste stap naar weer volledig opengaan, maar om weer tot een bloeiende culturele sector te komen hebben we hulp nodig van de staatssecretaris", zegt Tjon A Fong. Ook hij is benieuwd of het publiek het straks weer aandurft om in groten getale naar het theater te komen.

Door: ANP 

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.