Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Museum bewaart iconische Nederlandse treinen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Hondekop, de Blokkendoos, de stoomtrein en de Arend: ze behoren allemaal tot de zwarte vloot. Maar wat is eigenlijk de zwarte vloot en waar komt die term vandaan? Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum, weet alles over deze bijzondere vloot. Dit meldt ProRail.  

Als we het hebben over de zwarte vloot, dan hebben we het over historisch materieel. Dat zijn treinen die niet meer dagelijks actief zijn op het hoofdspoor. De term is nog vrij nieuw en daarom niet bekend bij het grote publiek.

Historisch materiaal  

De zwarte vloot vinden we voornamelijk in het Spoorwegmuseum, maar ook bij de diverse museumspoorlijnen. Daar staan niet alleen stoomlocomotieven, maar ook treinen die pas uit dienst zijn. Het oudste originele object, een goederenwagentje van de Staatsspoorwegen, stamt uit 1864.

Stoomtreinen 

Bij historisch materieel denken veel mensen al snel aan de stoomtrein. Toch was Nederland het eerste land ter wereld dat afscheid nam van deze iconische trein. De winter noemt dat er tot 1958 stoomtreinen hebben gereden in Nederland. Toen F.Q. den Hollander president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen werd kwam daar verandering in. Hij vond stoom achterhaald en heeft ingezet op modernisering van het spoor en dus moest de stoom eruit. Hij heeft zelf letterlijk de laatste stoomtrein hier het museum binnen gereden en gezegd: “Vanaf nu is het klaar.”

Nog actieve treinen 

Een deel van de zwarte vloot is nog altijd actief op het spoor, al is dat wel incidenteel. De meest recente actieve trein van de zwarte vloot is de NS Sprinter die NS in december 2021 heeft afgevoerd.

Stoomlocomotieven van het Spoorwegmuseum hoeven we overigens niet meer op het reguliere spoor te verwachten. Het zou volgens De Winter wel kunnen, maar de energie die je daar in moet steken is het niet meer waard. Het is logistiek niet meer in te passen.

Door: Nationale Recreatiegids  

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.