Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 millennia aan kralen geven een fascinerende blik op ons verleden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
‘5000 jaar kralen’ is nu te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Het museum brengt de mooiste kralen uit zijn collectie bijeen. Bezoekers kunnen genieten van honderden kleurrijke kralen en snoeren, die een beeld geven van het gebruik en de symboliek van kralen door de eeuwen heen. Het gros van de collectie is uit Nederland afkomstig. Desalniettemin zullen kralen van uit de hele wereld de revue passeren, van hout tot goud. ‘5000 jaar kralen’ is te zien tot en met 7 mei 2023. Meer informatie en kaarten reserveren via www.rmo.nl/5000-jaar-kralen.  

‘5000 jaar kralen’ presenteert kralen als mode en cultuur: wie droeg wat, wanneer en waarom? De tentoonstelling toont kralen van de prehistorie tot en met de 17de eeuw. Daaronder zijn exemplaren uit hunebedden van 5000 jaar oud, snoeren vol barnsteen uit de IJzertijd, Romeinse meloenkralen, Merovingische grafgiften, middeleeuwse gebedskralen en afval van de grootschalige Amsterdamse kralenindustrie van rond 1600. Er is een hoofdrol voor de Vroege Middeleeuwen, met lange snoeren vol kralen van glas en edelstenen. Veel van deze kralen waren geïmporteerd uit het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied of Scandinavië. Nieuwe opgraaftechnieken en materiaal-technische analyses hebben het verleden gedateerd op een niet eerder vertoonde wijze. 

Speciale aandacht voor historische en eigentijdse collecties

De meeste kralen in de expositie zijn afkomstig uit de depots van het RMO. Er zijn kralen te zien uit de collectie middeleeuws Nederland en uit andere collectiegebieden. Verder toont de tentoonstelling objecten van de archeologische diensten van Amsterdam en ‘s-Hertogenbosch en diverse privéverzamelaars. Bij de laatmiddeleeuwse gebedskralen is een prachtig handschrift uit 1520 te zien met daarin afbeeldingen van rozenkransen van bloedkoraal, een bijzonder bruikleen van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

De kralen zijn verdeeld over thema’s zoals ‘overal en altijd’, ‘voor mens en dier’, ‘geloof en gebed’ en ‘oogkralen en kraalogen’. Bezoekers maken kennis met persoonlijke verhalen over hedendaagse kralensnoeren en kunnen hun eigen kralenverhaal achterlaten. De beweeglijke moderne kralenkunst van Floor Kaspers verbindt het kralenthema met het heden, onder andere door haar nog altijd groeiende ‘Corona-tijdlint’. 

Bijbehorende publicatie   

Op dinsdagavond 10 mei 2022 geeft conservator Annemarieke Willemsen een lezing over de tentoonstelling in de reeks van RoMeO, de vriendenvereniging van het museum. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘5000 jaar kralen’, geschreven door Annemarieke Willemsen en gastconservator Mette Langbroek (€12,50, ISBN 978-90-71201-48-6 , 88 pagina’s). ‘5000 jaar kralen’ is te zien tot en met 7 mei 2023 op de afdeling ‘Archeologie van Nederland’ in het Rijksmuseum van Oudheden. Volg deze link voor een video-preview.

Door: Nationale Recreatiegids 

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.