Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Replica van Rembrandts portret van olifant Hansken naar NFI

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Een replica van de schedel van olifant Hansken, die door Rembrandt geportretteerd en onsterfelijk gemaakt werd, zal voortaan prijken op het kantoor van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Het NFI vernoemde ooit een digitale zoekmachine naar dit exemplaar van de diersoort die bekend staat om zijn kolossale geheugen.

Het Rembrandthuis in Amsterdam leende de echte schedel van Hansken vorig jaar van een natuurhistorisch museum in Florence, voor een tentoonstelling over het fameuze dier. Daar staat haar skelet al eeuwen en om dat niet een tijd zonder kop te laten zitten, liet het Rembrandthuis een replica van de schedel maken.

De echte schedel is nu weer terug in Italië en het Rembrandthuis zocht een passende bestemming voor de replica. "Vanwege de connectie met Hansken benaderden wij het NFI en zij waren gelukkig direct enthousiast", vertelt Hester Huitema van Museum Het Rembrandthuis.

Imposant

Harm van Beek, digitaal onderzoeker bij het NFI en een van de grondleggers van het data-analyseplatform Hansken, vindt het enig. "Het geeft toch een indruk van hoe imposant het dier was." Van Beek was ook betrokken bij de naamgeving aan het systeem, maar een collega kwam met Hansken aanzetten. "Hansken was getraind in het doen van kunstjes en zij kon volgens de overlevering met haar slurf boeven aanwijzen in het publiek. Daarnaast wist ze door training met wapens om te gaan. Dat vonden we allemaal wel toepasselijk."

Alle opsporingsdiensten in Nederland maken inmiddels gebruik van Hansken, net als veel partijen in het buitenland, aldus het NFI.

VOC

Hansken werd in 1630 in Sri Lanka geboren en cadeau gedaan aan de gouverneur van de Verenigde Oostindische Compagnie op Batavia. Die schonk het dier aan stadhouder Frederik Hendrik, die het mee naar zijn paleis in Rijswijk nam. Ze werd later doorverkocht aan ene Cornelis van Groenevelt, die Hansken kunstjes leerde en mee op tournee nam door half Europa. Ze stierf op haar 25e in Florence, aan een onbehandelde infectie aan haar poot.

De Medici

De legendarische familie De Medici stelde het skelet tentoon in het Uffizi Later werd het naar het Torrigiani-paleis overgebracht, dat nu het natuurhistorisch museum La Specola herbergt.

Door: ANP

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.