Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationaal slavernijmuseum in Amsterdam komt steeds een stapje dichterbij

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Amsterdam zet grote stappen op weg naar een nieuw nationale slavernijmuseum in onze stad. 3 kwartiermakers stellen een ondernemingsplan op. Ook zijn er 9 locaties voor nieuwbouw van het museum in beeld. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De bedoeling is dat er nieuw gebouw komt met een nationale uitstraling, van ongeveer 6500 vierkante meter publieksruimte, omringd door een park. 9 locaties zijn aangewezen, zoals Kop Java-eiland (Oost) en de Sixhaven (Noord). Er komt een breed participatietraject. Suggesties voor andere plekken zijn ook welkom.

Slavernijverleden 

Het Nederlandse slavernijverleden en het verhaal van tot slaaf gemaakte mensen is onderbelicht in onze geschiedenis. Het verdient een eigen plek. Dit museum biedt straks meer inzicht in deze Nederlandse slavernijgeschiedenis. En gaat ook over de betekenis van slavernij in de wereld van nu. Er is veel behoefte aan een dergelijk museum. Het museum draagt bij aan de erkenning en herkenning van de slavernijgeschiedenis in Amsterdam en heel Nederland. Amsterdam zet stappen om onze gedeelde geschiedenis bespreekbaar te maken. Het maken van excuses voor de rol van het stadsbestuur tijdens de slavernij was een belangrijk markeringspunt.

Kunstwerken vertellen verhalen die nog steeds eigentijds en relevant zijn. In het museum komt ook ruimte om uiting te geven aan emoties. En aan het ontdekken van nieuwe perspectieven.

Het museum wordt een aanvulling op wat andere musea en culturele instellingen al aanbieden over het Nederlandse slavernijverleden. Het museum biedt ook een plek voor ontmoeting. Het trans-Atlantische slavernijverleden is het uitgangspunt voor het museum, maar er is vanaf de start van de ontwikkeling ook ruimte voor het slavernijverleden als geheel. Het gaat vooral over de kracht en strijd van tot slaaf gemaakte mensen en hun nazaten. Ook is er aandacht voor de mensen die de slavenhandel organiseerden en voor het lijden van tot slaaf gemaakte mensen.

Trans-Atlantische slavernijverleden 

De Amsterdamse gemeenteraad diende in 2017 het initiatief in voor een museum over het trans-Atlantische slavernijverleden. Sindsdien zijn er tal van gesprekken geweest met heel veel (culturele en andere) organisaties en mensen.

Voor het nieuwe gebouw en de invulling van het museum trekt Amsterdam samen op met het Rijk. Het kabinet draagt bij aan het nationaal slavernijmuseum.

Door: Nationale Recreatiegids 

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.