Klassieke muzieksector krijgt week lang een booster bij NPO Radio 4

NPO Radio 4 geeft Nederlandse (zzp-)musici een extra groot podium met de themaweek Booster Klassiek. Van maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari staan zoveel mogelijk musici en ensembles de hele dag door vol in de schijnwerpers van dé Nederlandse klassieke muziekzender. Dit meldt NPO Radio 4.
 

Zo zijn alle werkdagen onder meer gevuld met musici in de studio en live optredens uit vijf verschillende concertzalen in Nederland. Alles wordt uitgezonden en gestreamd door NPO Radio 4. Op die manier krijgt niet alleen de muzieksector, maar heel Nederland een klassieke booster.

Concertzalen weer open 

Nadat de Nederlandse podia zo lang onbespeeld bleven, gaan de deuren nu eindelijk weer open. Reden voor een week om musici te omarmen en het publiek te verleiden de concertzalen weer te gaan opzoeken voor al het moois dat niet langer kan wachten om gehoord en gezien te worden.

Musici

Op maandag 31 januari trapt zendermanager Simone Meijer van NPO Radio 4 de week af in het programma De Ochtend van 4 (07.00 tot 09.00 uur). “Omdat musici gehoord moeten worden, meer dan ooit tevoren, programmeren we deze week een vliegende start. Ik kijk heel erg uit naar de projecten waar ze in de afgelopen tijd hard aan gewerkt hebben, waarvan we de komende week al een tipje van de sluier lichten”, aldus Meijer.

De line-up bestaat uit bekende ensembles als Fuse, rebellencollectief Pynarello, het Berlage Saxophone Quartet, het Dudok Kwartet, maar ook de meest belovende musici die afgelopen jaar afstudeerden aan de Nederlandse conservatoria; beginnende professionals en gevestigde solisten als Liza Ferschtman, Maarten Engeltjes en Sebastiaan Kemner.

Reportages 

De programma’s op NPO Radio 4 besteden op allerlei manieren aandacht aan musici. Zo is bijvoorbeeld in reportages te horen hoe zij de coronaperiode zijn doorgekomen: van de zanger die hovenier werd tot het realiseren van dromen in de studio. Ook schuiven musici aan om mee te werken aan de uitzendingen en is er aandacht voor Nederlandse componisten.

Door: Nationale Recreatiegids