Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Podcast 'Op Frida's Vleugels' van Drents Museum over handicaps en etniciteit

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In samenwerking met Eline Pollaert en Xandra Koster lanceert het Drents Museum de podcast Op Frida’s Vleugels. In een vierdelige podcast, die tweewekelijks uitkomt, onderzoeken Pollaert en Koster wat Frida Kahlo voor henzelf én voor andere gehandicapte mensen betekent. Ze gaan met diverse gasten in gesprek en bespreken Frida’s werk en leven aan de hand van objecten uit de tentoonstelling Viva la Frida!, vanuit het perspectief van hun eigen handicaps. Op woensdag 26 januari wordt de eerste aflevering gelanceerd. Deze is te beluisteren via jouw favoriete podcastkanaal. Dit meldt het Drents Museum. 

‘Voeten, waar heb ik jullie voor nodig wanneer ik vleugels heb om te vliegen?’ Deze uitspraak schreef Frida Kahlo in haar dagboek, toen haar rechterbeen werd geamputeerd. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de verschillende handicaps waarmee Frida leefde. In de podcastafleveringen reflecteren hosts Eline Pollaert en Xandra Koster samen met hun gasten en elkaar op het leven en werk van Frida Kahlo, vanuit de beleving van hun eigen handicap. Het doel van de podcast is om licht te schijnen op de impact van haar leven en werk op gehandicapte mensen vandaag de dag.

Afleveringen 

Handicap is de primaire focus van de podcastreeks, die gericht is op luisteraars met en zonder handicap. Maar ook andere identiteitskenmerken van Kahlo en de gasten komen ter sprake, waaronder etniciteit, seksuele oriëntatie en gender. In de eerste aflevering bespreken hosts Eline Pollaert en Xandra Koster hun eigen favoriete kunstwerk en wat dit werk voor hen betekent. In de tweede aflevering is disabled queer activist Agnes van Wijnen te gast. Eline en Xandra interviewen haar over de thema’s handicap en hulpmiddelen. Ook komen de onderwerpen gender en seksuele oriëntatie aan bod. In de derde aflevering is Nimo Hersi te gast. Nimo is kunstenaar en werkt in het Dovenonderwijs. Met haar praten Eline en Xandra over thema’s als identiteit, etniciteit, gender en cultuur. In de laatste aflevering gaan Xandra en Eline in gesprek met zangeres, activist en feminist Mira Thompson over de thema’s vriendschappen en relaties.

Liefhebbers van Frida Kahlo 

De podcast is gemaakt door Eline Pollaert en Xandra Koster. Eline is historicus en doet onderzoek naar de geschiedenis van handicap. Xandra is beleidsmedewerker bij Ieder(in), de landelijke belangenbehartigersorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten. Daarnaast schrijft Koster artikelen over de discriminatie van mensen met een beperking. Beide zijn activisten en liefhebbers van het werk van Frida Kahlo. De techniek van de podcast wordt verzorgd door Lisa Jansen. Deze podcastserie is gemaakt in het kader van de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo, die nog tot en met 27 maart 2022 te zien is.

Door: Nationale Recreatiegids 

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.