Cultuursector kan veilig open en wil dat ook als coronabesmettingen stijgen

De taskforce Culturele en Creatieve Sector ziet ook bij een stijging van de coronabesmettingen mogelijkheden om de sector open te stellen en krijgen. De CCS heeft een conceptroutekaart opgesteld met scenario's voor verschillende risiconiveaus. "Wij rekenen erop dat de beleidsbepalers met dit plan aan de slag gaan", aldus woordvoerder Jeroen Bartelse woensdag in het AD.

De taskforce, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties uit de culturele sector, gaat in het plan uit van vier risiconiveaus die ieder een kleur hebben gekregen. Groen is het positiefste geval, waarbij bezoekers vrijuit naar binnen- en buitenlocaties kunnen zonder 1,5 meter afstand, QR-codes of mondkapjes.

Somber scenario 

Rood is het somberste scenario, waarbij er ernstige druk op de zorg ligt. Dan zouden instellingen de keuze hebben: een negatieve test vragen van bezoekers, die dan geen beperkingen hebben, of een coronatoegangsbewijs waarbij binnen een mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand geldt.

Gunay Uslu

Bij de presentatie van de plannen is Bartelse in het AD voorzichtig optimistisch over de belangenbehartiging van de sector in het nieuwe kabinet. "Wij hebben echt het idee dat de nieuwe staatssecretaris van Cultuur, Gunay Uslu, voor ons wil knokken. Ze was pas drie dagen aan de slag en toen liep ze hier al rond in TivoliVredenburg om leden van onze taskforce te ontmoeten. Aan haar zal het niet liggen, maar alle bewindspersonen knokken nu natuurlijk voor hun sectoren."

Door: ANP