Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het Nationale Theater opent vandaag uit protest haar deuren voor publiek

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In navolging van de landelijke protestacties en uit solidariteit met onze collega’s in de cultuursector opent Het Nationale Theater op woensdag 19 januari de deuren. Het publiek kan in de Koninklijke Schouwburg één uur lang repetities en previews bijwonen van voorstellingen waar op dit moment aan gewerkt wordt. Het Nationale Theater gaat open als theater en sluit hiermee aan bij de acties van collega theaters en musea. Wij gaan open als theater - want dat is wat wij zijn: een theater. Een plek voor de ontmoeting, om inspiratie op te doen en verhalen te horen die ons raken. Dit meldt het Nationale Theater. 

Sinds maart 2020 heeft Het Nationale Theater het overheidsbeleid altijd gevolgd en gesteund. In juni 2020 openden wij als eerste in de sector onze deuren met Het Nationale Theater speelt altijd. Wij ontwikkelden een corona- en lockdownproof programma, variërend van kleine en (zeer) grote livevoorstellingen tot livestreams en theaterfilms. Nu komen we in verzet. Het is niet uit te leggen dat de winkels, de sportscholen en de kappers open mogen, terwijl de culturele sector gesloten blijft.

Heropen culturele sector

“Het is bijna maart, dan zijn we al twee jaar in onzekerheid aan het opereren”, zegt directeur theater Cees Debets. “Je probeert als theater en met de gezelschappen klaar te staan als het weer mag. Maar wanneer dat is, dat weten we nooit zeker.” Het Nationale Theater roept het kabinet op om de culturele sector te heropenen en zo snel mogelijk een heldere route te presenteren hoe dit gaat gebeuren.

Repetities bijwonen 

Op woensdag 19 januari willen wij ons publiek de mogelijkheid bieden elkaar weer te ontmoeten en te reflecteren op de tijd die we doormaken. Wij openen van 12.00u tot 13.30u de deuren voor publiek. De bezoeker kan gratis een plekje reserveren en na het vertoon van een QR-code veilig op 1,5 meter afstand in de Koninklijke Schouwburg repetities bijwonen van voorstellingen die in januari en maart (hopelijk) in première zullen gaan. Op het programma staan onder meer een repetitie van de Leedvermaak-trilogie van regisseur Eric de Vroedt en previews van de voorstellingen OustFaust en Oma is een avatar.

Door: Nationale Recreatiegids

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand. 

18 april '24 ( 8:00)

Onderwijsmuseum zoekt kinderen die willen meedenken over toekomst

Kinderen die willen meedenken over de toekomst van het Onderwijsmuseum, kunnen tot en met 16 juni 2024 solliciteren voor de functie van kinderbestuurder. Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt het nieuwe Kinderbestuur, met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, geïnstalleerd. Dit meldt het Onderwijsmuseum.

17 april '24 ( 8:51)

Ode aan Wim Sonneveld in mei te zien op televisie

Het Metropole Orkest brengt in mei een ode aan Wim Sonneveld op televisie. Tijdens het eerbetoon zullen onder anderen Waylon, Thomas Oliemans, Richard Groenendijk en Fay Claassen te horen zijn. De avond wordt opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam en uitgezonden door Omroep MAX.

17 april '24 ( 8:42)

Kunstenares Hella de Jonge viert 75e verjaardag met schilderijenexpositie

Kunstenares Hella de Jonge viert haar 75e verjaardag met een nieuwe expositie. In de Kunstkerk in Dordrecht opent op 21 april, de dag van haar verjaardag, een nieuwe overzichtstentoonstelling van haar schilderwerk. De expositie is te zien tot en met 14 juni.

16 april '24 (15:03)

Serie over dagboeken van Anne Frank: 'Als 15-jarig meisje gepassioneerd bezig met vak'

Hila Noorzai heeft een serie over de dagboeken van Anne Frank gemaakt. Dat maakt omroep AVROTROS dinsdag bekend. De vierdelige reeks is vanaf maandag 29 april te zien bij NPO 3.

16 april '24 (14:08)

Vrijheidsmuseum zoekt naar objecten en verhalen over liefde in oorlogstijd

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek doet een oproep. Het museum zoekt namelijk naar verhalen, objecten en foto’s over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is op 3 mei een speciale inzameling dag, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het museum.

16 april '24 ( 8:34)

Buma Kindermuziekprijs dit jaar naar Herman van Veen

Herman van Veen is de winnaar van de Buma Kindermuziekprijs 2024. De 79-jarige podiumkunstenaar kreeg de oeuvreprijs maandagavond in Enschede. De Buma Kindermuziekprijs gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich een langere periode heeft ingezet om kinderen te bereiken met muziek.

15 april '24 (11:59)

Museum Boijmans van Beuningen opent deuren voor vijf weken

Al vijf jaar is het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen gesloten vanwege een flinke verbouwing. In juni komt daar (tijdelijk) een eind aan. van 1 juni tot en met 7 juli kunnen liefhebbers namelijk naar het museumgebouw komen voor een speciale kunsttour door de bouwplaats. Niet alleen dat, maar ook de museumtuin is die tijd open en in het Henket-paviljoen wordt een speciaal programma opgetuigd. De reden: het museum bestaat 175-jaar. Kaartjes voor het evenement zijn vanaf 1 mei te krijgen, meldt het museum.