Concertgebouw verandert woensdag ook in een kapsalon

Ook het Concertgebouw en het Concertgebouworkest openen morgen eenmalig de deuren als kapsalon. Dat vertelde directeur Simon Reinink van het Concertgebouw dinsdagochtend in het KRO-NCRV-programma De Ochtend van 4. Hiermee sluiten zij zich aan bij de actie Kapsalon Theater, een initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge.

Reinink en zijn orkest willen, net als andere artiesten en theaters, aandacht vragen voor de ongelijke behandeling van de cultuursector in het coronabeleid van het kabinet-Rutte. "Wij pleiten samen met alle cultuurinstellingen die meedoen voor een eerlijk perspectief", aldus de directeur. "Want keer op keer de afgelopen jaren moesten we vaststellen dat als er sectoren open konden, wij achteraan moesten sluiten in de rij. Terwijl daar naar onze mening geen of nauwelijks reden toe is. Want we hebben steeds laten zien dat het in onze sector veilig is in de zalen of doorstroomlocaties zoals musea."

Belangstellenden kunnen dinsdag vanaf 10 uur op de website van het Concertgebouw kaarten kopen voor Kapsalon Het Concertgebouw. Maximaal 50 klanten kunnen dan een dag later in de wachtruimte in de Grote Zaal plaatsnemen voor een knipbeurt door kappers Marga Bon en Lysandro Cicilia. Tijdens het wachten repeteert het Concertgebouworkest onder leiding van dirigent Susanna Mälkki Symfonie nr. 2 van Charles Ives.

Kapsalon Theater 

Ook steeds meer cabaretiers en theaters sluiten zich aan bij Kapsalon Theater. Grote namen als Youp van 't Hek, Jochem Myjer en Freek de Jonge doen mee aan de actie. Zij zullen woensdag in elk geval in Theater De Kleine Komedie in Amsterdam staan. Ook Yentl & De Boer, Henry van Loon en Brigitte Kaandorp doen mee.

Tientallen theaters in Nederland worden woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon. Bezoekers kunnen hun haar laten knippen en tijdens die knipbeurt treden de cabaretiers op. Volgens de cultuursector hebben theaters bewezen veilig open te kunnen, omdat bezoekers afstand kunnen houden, mondkapjes dragen en met een QR-code worden binnengelaten.

Door: ANP