Nieuwe staatssecretaris wil cultuur prominenter op politieke agenda

De beoogde staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, wil de culturele sector "prominenter op de politieke agenda" zetten. "Dat is echt mijn ambitie", zegt de D66'er. Ze zegt te willen vechten voor de sector, die door de coronamaatregelen erg hard is geraakt.

Musea en theaters krijgen al bijna twee jaar af en aan te maken met sluitingen en strenge regels. Een groot deel van de branche voelt zich in de steek gelaten door het kabinet, waar minister Ingrid van Engelshoven (ook D66) tot nu toe verantwoordelijk was voor het cultuurwezen. "Als de culturele sector dat voelt, dan gaan we daar iets aan doen", zegt Uslu.

In gesprek gaan

Volgens de aanstaande bewindsvrouw is het belangrijk om "met de sector, met de makers, met zelfstandigen, met deskundigen" in gesprek te gaan over de toekomst van de sector. "En vooral ook luisteren en kijken hoe ze de komende tijd weer kunnen bloeien."

Uslu is een van de onbekendste namen van Rutte IV. De vraag van D66 of zij namens de partij een kabinetspost wilde bekleden, kwam dan ook als een verrassing. "Ik had het niet zien aankomen", geeft de kunsthistoricus toe. Ze moest even nadenken over het besluit. "Je laat toch wel de luxe van anonimiteit achter je", aldus Uslu. "Ik vind het wel een spannend avontuur, maar ik heb het gevoel dat ik wel wat kan toevoegen. Daarom sta ik hier."

Door: ANP