Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Poppodia vrezen voor nog lagere bezoekersaantallen in 2021

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Nederlandse poppodia zijn niet verrast door de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag naar buiten bracht over het kelderend aantal bezoekers in coronajaar 2020. Wel vrezen ze dat de aantallen over 2021 nog lager zullen zijn.

Volgens het CBS kwamen vorig jaar 1,8 miljoen mensen op popconcerten af, terwijl dat er in 2019 nog 7,5 miljoen waren. Ook nam het aantal voorstellingen en concerten flink af en daalden de inkomsten. Hoewel alle podia hun bezoekersaantallen zagen kelderen, was de daling in de popsector het grootst.

En dat is niet onlogisch, stelt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). "Ons hele businessmodel is gebaseerd op een volle zaal, zo wordt dat vooraf ook met artiesten afgesproken. Bij ons zijn bezoekers veelal niet geplaceerd", zegt hij. "Door de lockdowns en het feit dat wij als popsector minder gesubsidieerd worden dan andere culturele instellingen moeten poppodia besluiten of ze het programma voor een kleine groep bezoekers door laten gaan. Vaak wordt dan al snel besloten de stekker eruit te trekken."

Dramatisch

Bij de poppodia zelf wordt ook niet verbaasd gereageerd op de CBS-cijfers. "We weten zelf hoe we gedraaid hebben en dat komt overeen met dit beeld. Maar het blijft dramatisch", zegt directeur van poppodia Vera en Simplon in Groningen Olaf Veenstra. Ook hij wijdt de slechte bezoekersaantallen aan het feit dat de bezoekers bij de evenementen die hij organiseert staan. "In onze grootste zaal kunnen 5000 mensen. Als daar dan vijftig stoelen moeten staan, dan is dat wel een heel ander beeld dan wij voor ogen hebben."

TivoliVredenburg in Utrecht ontving vorig jaar slechts een derde van de bezoekers die ze normaal trekken. Maar 2021 is volgens directeur Jeroen Bartelse "helemaal ontluisterend". "Dit jaar zitten we zelfs op een tiende. Normaal gaat het om 1,3 miljoen bezoekers, nu zitten we maar op 150.000." Dat de cijfers er voor dit jaar nog slechter uit zullen zien dan die voor 2019, is volgens Bartelse zeker. "2020 wordt vertekend door het eerste kwartaal. Dat was een topkwartaal. Voor ons brak dat de records."

Dat geldt ook voor Vera en Simplon. "Ik kan nu al stellen dat 2021 nog dramatischer is", zegt Veenstra, die baalt van het huidige "ad hocbeleid" van het kabinet. "Het frustreert heel erg dat we steeds moeten switchen tussen open en dicht. Zo kunnen we moeilijk vooruit. Er moet echt een langetermijnstrategie komen vanuit de overheid. Dat zou onze hele sector heel erg helpen."

Door: ANP

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.