Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal podiumbezoeken kelderde met 14 miljoen naar 5,3 miljoen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Nederlandse podia trokken in coronajaar 2020 samen 5,3 miljoen bezoekers, ruim 14 miljoen minder dan in 2019. Dat telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal voorstellingen en concerten was gehalveerd en de inkomsten vanuit het publiek (zoals onder meer kaartverkoop en opbrengsten uit horeca) daalden met 69 procent. De totale opbrengsten namen met 27 procent af, tot 663 miljoen euro. Dat er ook bijna een derde minder aan kosten was, maakte de terugval in inkomsten niet goed.

In 2019 waren er nog 54.000 activiteiten op de podia, die 19,4 miljoen liefhebbers lokten. Maar in het eerste coronajaar daalde het aanbod naar 25.600 evenementen. In de popmuziek gingen de bezoekersaantallen het meest omlaag. In 2019 kwamen er nog 7,5 miljoen mensen op popconcerten af, in 2020 waren het er nog maar 1,8 miljoen.

Bijna de helft van alle podia bleef actief door middel van streaming, maar hoeveel mensen daarmee zijn bereikt is niet duidelijk, zegt het CBS.

119 miljoen euro aan coronasteun

"Overheidssteun maakte dat de meeste podia hun balans toch positief konden afsluiten", aldus het bureau. Professionele podia kregen in 2020 in totaal 119 miljoen euro uit coronasteunmaatregelen van verschillende overheden. Van alle toegekende coronasteun ging 68 procent naar de grote podia met meer dan duizend plaatsen voor publiek. Die hadden over het algemeen ook de hoogste personeels- en huisvestingskosten en moesten de meeste inkomsten missen.

Het aantal werknemers in loondienst nam met 14 procent af naar 7100. De podia huurden 26 procent minder losse krachten in.

Door: ANP

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.