Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Theaterproducenten vragen nieuw kabinet nu al om goed steunpakket

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) heeft demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven gevraagd of zij bij haar opvolger wil aandringen op een goed steunpakket voor de cultuursector. De producenten deden dit in een gesprek dat een groep vertegenwoordigers van de VVTP woensdagmiddag had met de bewindsvrouw.

De producenten wezen haar op de financiële risico's die nu genomen worden, terwijl de theaters alweer wekenlang de deuren moeten sluiten. Veel podia kunnen niets programmeren tot 17.00 uur, als zij dicht moeten, omdat bezoekers doorgaans 's avonds naar het theater gaan. De cultuursector vraagt of het nieuwe kabinet daar in haar plannen al rekening mee wil houden.

"Steunpakketten zijn noodzakelijk voor producenten en zzp’ers", laat Rick Engelkes weten. "Ons verzoek is of ze dat bij haar opvolger in het nieuwe kabinet wil voorleggen." Behalve Engelkes was ook onder anderen producent Hans Cornelissen aanwezig. Zij wezen de bewindsvrouw op de noodzaak om zowel op korte als lange termijn oplossingen te bieden voor de vrije producenten in de cultuursector.

Lange termijn

Demissionair minister Van Engelshoven nam zelf het initiatief voor een gesprek met de vertegenwoordigers van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). "Ieder van ons heeft goed duidelijk kunnen maken welke grote gevolgen zo’n beslissing heeft", laat producent Ruud de Graaf weten. "Het heeft niet alleen invloed op de mensen op het podium, maar ook op de bedrijfsvoering, de vele zzp’ers en de toeleveranciers. Dat zijn de problemen op korte termijn. Maar we hebben ook gesproken over welke grote gevolgen het heeft op de middellange en lange termijn."

De vrees van de theaterproducenten is dat er nu weinig nieuwe producties worden opgestart voor de komende jaren. Dit zou tot een flinke verschraling van het theateraanbod in Nederland kunnen leiden. Bovendien baart de angst bij het publiek om kaartjes te kopen de theatermakers grote zorgen. Ook de steunpakketten van de overheid kwamen aan de orde. De theaterproducenten hopen dat het volgende kabinet weer garant wil staan voor financiële steun.

Van Engelshoven kreeg het afgelopen jaar veel kritiek omdat zij volgens de cultuursector te onzichtbaar was in de crisistijd.

Door: ANP

12 april '24 (12:48)

Amstelveens Cobra Museum mogelijk uit financiële penarie

Goed nieuws voor het Cobra Museum in Amstelveen: het college van B&W geeft aan dat zij bereid zijn om een subsidie voor meerdere jaren te verstrekken aan het museum. Eerder liet het Cobra Museum weten dat zij in de financiële problemen zitten. Volgens het museum is het lastig om exposities te trekken als zij niet in een stabiele financiële situatie verkeren, meldt 1Amstelveen.

11 april '24 (10:35)

TV-componist Tonny Eyk krijgt oeuvreprijs

Tonny Eyk krijgt dit jaar de oeuvreprijs bij de uitreiking van de Music in Media Awards (MIMA's). De 83-jarige componist en muzikant was verantwoordelijk voor de muziek van talloze tv-programma's en schreef ook verschillende hits voor Kinderen voor Kinderen.

10 april '24 (13:16)

Dirigent Edo de Waart vindt dat het tijd is om met pensioen te gaan

Dirigent Edo de Waart stopt ermee, meldt het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) op zijn site. Na een loopbaan van meer dan zestig jaar vindt de 82-jarige het tijd om met pensioen te gaan.

10 april '24 (11:11)

Brabant opent subsidieronde voor amateurkunst

De provincie Brabant vindt continuïteit in amateurkunst belangrijk. Daarom opent de provincie vandaag een subsidieronde waarbij amateurkunstenaars een meerjarige subsidie kunnen ontvangen. Aanvragen kan van 10 april tot en met 30 mei. Voor de subsidieregeling is voor de periode 2025-2028 2,64 miljoen euro vrijgesteld, meldt provincie Brabant.

10 april '24 (10:56)

Overijssel zet Kunst van de Korte Keten centraal met reizend minimuseum

Tijdens het evenement ‘Streekfeest de Waard: Blij in de Wei!’ op Zuivelboerderij de Waard in Balkbrug is op 6 april het Kleinste Mobiele Museum van Nederland gelanceerd. Het is een project waarmee verbinding wordt gemaakt tussen kunst en streekproducten in Zwolle en het Overijsselse Vechtdal. Met De Korte Keten Experience, een muziekvoorstelling van The Unstoppables, een streeklunch en streekproductenmarkt staat het minimuseum klaar om bezoekers te ontvangen, meldt Marketing Oost.

10 april '24 ( 8:45)

Klaas van der Eerden na tien jaar terug het theater in

Klaas van der Eerden gaat na tien jaar afwezigheid weer het theater in met een nieuw programma. De officiële première vindt plaats op donderdag 19 september in het Theater De Fransche School in Culemborg en is daarna tot en met 13 mei 2025 te zien in theaters door het land, heeft zijn management dinsdag bekendgemaakt.

09 april '24 (10:50)

Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd

Op 1 mei bestaat Museum De Lakenhal 150 jaar. In 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Dat wil het museum vieren met gratis toegang en allerlei activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten. Daarnaast is er een avondprogramma tijdens de Nacht van de Zintuigen. De burgemeester van Leiden opent samen met directeur Tanja Elstgeest om 10:00 uur de poort en onthult een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, meldt het museum. 

08 april '24 (11:02)

Speciale Tussen Kunst en Kitsch aflevering in het teken van kunstenaar Anton Heyboer

Omroep AVROTROS maakt een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch Extra, die in het teken staat van de Nederlandse kunstenaar Anton Heyboer. Aanleiding voor de special is dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Heyboer werd geboren. De uitzending is op 14 april te zien bij NPO 2 Extra en terug te zien via de website van de omroep.

08 april '24 ( 8:47)

Boef B2 uit Bassie & Adriaan, Harry Dikmans, overleden

Artiest, sneltekenaar en acteur Harry Dikmans is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dikmans kreeg voornamelijk bekendheid als de eerste dove boef B2 in Bassie & Adriaan.

08 april '24 ( 8:44)

West Side Story na dertig jaar terug in Nederlandse theaters

De musical West Side Story keert na bijna dertig jaar terug in de Nederlandse theaters. Producent De Graaf & Cornelissen Entertainment komt in het seizoen van 2025-2026 met een nieuwe Nederlandse versie van de oorspronkelijke Amerikaanse musical uit 1957.