Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zes nieuwe wandel-, fiets,- en vaarroutes brengen historie Amersfoort tot leven

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zes nieuwe wandel-, fiets,- en vaarroutes moeten er voor zorgen dat jong en oud een historische ontdekkingstocht kunnen maken door Amersfoort. De deelnemers komen langs kenmerkende straten, gebouwen en overblijfselen die meer vertellen over historische thema’s. Zo leren deelnemers over de geschiedenis van verschillende groepen inwoners die in de stad leven. De themaroutes vormen samen de Route van Verzoening.
Bernice Calmes, directeur Art.1 Midden Nederland: “Het doel van de Route van Verzoening is dat alle groepen in de samenleving die zich buitengesloten voelen, de mogelijkheid krijgen om de breuk met ‘de ander’ te herstellen. Bewustwording en educatie zijn dan ook belangrijke pijlers van dit project.”
 

Leerzaam voor kinderen en volwassen

 
Cees van Eijk, wethouder diversiteit: “De routes zijn niet alleen leuk om te doen, maar ook leerzaam voor kinderen en volwassenen. Misschien kom je nu dagelijks langs een gebouw in Amersfoort, waar je de historie niet van kende. Door de routes komen  inwoners en mensen die onze stad bezoeken juist te weten wat die verhalen zijn in onze straten en wijken. En ook welke betekenis die nu nog hebben voor stadsgenoten vanwege hun achtergrond of familiegeschiedenis.”
 

De zes themaroutes

 
Op de website van de Route van Verzoening zijn de verschillende themaroutes door de stad te vinden. Er zijn in het totaal zes routes: het Ontmoetingspad, het Keti Koti Pad, de Koloniale Wandeling, het Gildenpad, het Herdenkingsstenenpad en het Boerenpad. De routes vertellen de deelnemers meer over de sporen van het koloniaal verleden in de stad of het boerenleven van toen en nu. Het Ontmoetingspad loopt door heel Amersfoort en verbindt historische en nieuwe ontmoetingsplekken in alle wijken van de stad met elkaar.
 

De makers

 
Art. 1 Midden Nederland (Art.1 MN) maakte de Route van Verzoening in samenwerking met partners uit de stad en met subsidie van Gemeente Amersfoort. De Route van Verzoening is een onderdeel van de Anti-Discriminatie Agenda van de stad.
 
Door: Nationale Recreatiegids
24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.

23 april '24 ( 8:41)

Jan Jaap van der Wal na 12 jaar weer op tournee door Nederland

Jan Jaap van der Wal gaat voor het eerst in twaalf jaar weer een theatertournee in Nederland doen. De 44-jarige cabaretier staat van september tot mei in de theaters met zijn voorstelling Mijn vlakke land. In de show bekijkt Van der Wal, die inmiddels zeven jaar in België woont en werkt, Nederland met "de blik van een buitenstaander".

22 april '24 (13:12)

Rijksmuseum van Oudheden organiseert Romeinse speurroutes in meivakantie

Kinderen en hun families die tijdens de meivakantie naar het Museum van Oudheden komen, kunnen er allerlei activiteiten doen die in het teken staan van de familietentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Kinderen kunnen kleurplaten inkleuren aan de knutseltafels in de Tempelzaal, en daar ook aan de slag met LEGO. Vanaf 1 mei organiseert het museum ook familierondleidingen op woensdag- of zondagmiddag. Het Museum van Oudheden is voor kinderen tot en met 18 jaar helemaal gratis. Alleen de speurroutes kosten 2,95 euro. Kaartjes hiervoor zijn bij de museumkassa te halen, meldt Museum van Oudheden. 

22 april '24 ( 8:55)

Kaarten voor musical Rob de Nijs gewild

Binnen twee weken zijn er ruim 35.000 kaarten verkocht voor de musical Malle Babbe, over het leven van zanger Rob de Nijs. Niet eerder was de vraag kort na de aankondiging van een nieuwe titel zo groot, zegt producent Medialane zaterdag.

18 april '24 (13:43)

Thema Batavialand tijdens meivakantie is ‘Op Reis!’

Museum Batavialand heeft voor de meivakantie een mooi nieuw thema bedacht. Onder de noemer ‘Op Reis!’ kunnen bezoekers tijdens de vakantie op reis door de maritieme geschiedenis. Zo is er veel aandacht voor de Halve Maen, een replica van een verkenningsschip uit de zeventiende eeuw dat over alle wereldzeeën voer. Dit meldt Batavialand.