Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Winnaars ontwerpwedstrijd Westfries Museum bekend

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De winnaars van de ontwerpwedstrijd rond de expositie Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang zijn bekend. Voor deze wedstrijd van het Westfries Museum in Hoorn was de vakjury unaniem over de nummer één. Dit meldt het Westfries Museum. 

En deze nummer één is het verstilde landschap van Mark de Weijer. Daarnaast maakte ook het publiek een overtuigende keuze uit de vijf genomineerde behangontwerpen. Zij gingen voor het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst. Beide winnende werken krijgen nu tijdelijk een plek op de desbetreffende tentoonstelling in het Westfries Museum. Deze is nog te bewonderen t/m 23 januari 2022. 

Vijftig ingezonden ontwerpen

Voor de wedstrijd koos een vakkundige jury vijf genomineerden uit de bijna 50 ingezonden ontwerpen. Deze vijf gingen door naar publieksstemronde en werden uitgenodigd voor een persoonlijke ontmoeting met de vakjury in de tentoonstellingszaal van het Westfries Museum om hun werk toe te lichten. Daar kon de juryleden vragen stellen en de werken van dichtbij bestuderen, iets dat echt gezien werd als een meerwaarde bij de beoordeling. De jury, bestaande uit Henriëtte Tilgenkamp (conservator Westfries Museum), Idelette van Leeuwen (hoofd restauratieatelier papier en foto’s Rijksmuseum), Jaap Snijder en Marcelo Gimenes (kunstenaarsduo Snijder&CO) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift), prezen de professionaliteit en originaliteit van alle vijf de ontwerpen. In het navolgende beraad namen zij criteria als ‘ambachtelijkheid’ en ‘functie van het ontwerp’ als belangrijke richtlijnen mee in hun beoordeling. Het ontwerp dient immers expliciet ingezet te kunnen worden als ambachtelijk gemaakt behang. Na gedegen beraadslaging kwam men unaniem tot een winnaar.

Ambachtelijk en vernieuwend
 
Dat werd Mark de Weijer, die een verstild landschap maakte op handgeschept papier. Volgens de vakjury past dit perfect in de behangseltraditie en is het tegelijkertijd volledig autonoom en vernieuwend. Marcello Gimenes: “Het werk is op bijzonder ambachtelijke wijze met enorm veel aandacht gemaakt door met papier op zelfgemaakt papier te schilderen. Ook het ontwerp van het vennetje met de gespiegelde bomen is een moderne versie op behangontwerpen van weleer. Mark de Weijer heeft de beleving van het landschap willen oproepen waar hij graag wandelt en het ontwerp draagt echt een sfeer van Zuidoost Nederland in zich. Er zit ook een mooie optische illusie in: pas van een afstand wordt het ontwerp helder en komt het landschap tot leven. Dit is een stap verder gaan op een eeuwenoude behangseltraditie én op een Japanse papiertechniek waardoor er een totaal nieuw soort landschapsschildering ontstaat. Alles klopt hieraan. Het is waanzinnig mooi.”
 
Toiletbehang vol humor
 
Het publiek koos als favoriet het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst , vol kleurrijke details. “ Het kleinste kamertje wordt een plek waar je graag vertoeven zult. Zoek je de humor in de activiteiten van de insecten of ga je voor de serene rust van de bloemen en hun kleurenpalet? Een eigen stijl, maar toch ook nog een knipoog naar de stijl van Snijder&CO. ” Een andere opmerking door de publieksjury betrof de sfeer: “Die vind ik prachtig, de diepte mysterieus en ook spannend. Maar bovenal de grapjes die erin verwerkt zijn, waardoor het voor een toilet bedoeld is... Erg leuk en apart ook!” Ook de vakjury prees in het juryrapport de humor in de details, plus het feit dat het werk voldoet aan alle randvoorwaarden voor ambachtelijk, handbeschilderd behang. “Het is uit te vergroten, er is nagedacht over de locatie (verrassend om te kiezen voor toiletbehang!) en het ontwerp leent zich voor een kamertjerond, wat past bij een toilet en linkt aan de historie van handbeschilderd behang. Het ontwerp is verhalend met fantastische elementen die passen bij de locatie zoals een pissebedplantje.”
 
Vanaf 30 november zijn beide winnende werken te zien in de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang, die nog t/m 23 januari 2022 te bekijken is in het Westfries Museum. Beide winnaars mogen ook een dagdeel meelopen met het kunstenaarsduo Snijder&CO. Online zijn de winnaars te bewonderen via wfm.nl/nominaties-ontwerpwedstrijd
 
Door: Nationale Recreatiegids

 

28 maart '24 ( 8:50)

Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV

Vakbond FNV vindt het plan van de Nederlandse Publieke Omroep om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren "nogal vrijblijvend". Dat laat Andrée Ruiters, vakbondsbestuurder van FNV Media & Cultuur, weten als reactie op het woensdag gepresenteerde plan van aanpak.

28 maart '24 ( 8:42)

Protest bij cultureel centrum in Amsterdam om vertoning Israëlische films

Tegenover De Balie in Amsterdam protesteren woensdagavond zo'n dertig mensen tegen de vertoning van Israëlische films in het cultureel centrum. In De Balie zijn deze week drie films van Israëlische makers te zien in het kader van het Seret Film Festival.

28 maart '24 ( 8:40)

Optreden verstoren van Lenny Kuhr onacceptabel volgens Kunstenbond

Kunsten '92 noemt het "onacceptabel" dat een optreden van Lenny Kuhr zondag kon worden verstoord door pro-Palestijnse activisten. Dat schrijft de belangenorganisatie van de wereld van kunst, cultuur en erfgoed in een bericht aan de Tweede Kamer.

28 maart '24 ( 8:30)

NPO plan voor veiligere werkvloer gepubliceerd

De NPO heeft woensdagmiddag het plan van aanpak voor een veilige werkvloer gepubliceerd. Het plan, dat werd opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Commissie-Van Rijn, lag al grotendeels op straat nadat RTL Nieuws het begin deze maand in handen had gekregen. Destijds wilde de NPO niet reageren op het uitgelekte plan en liet weten dat het definitieve plan nog moest worden vastgesteld.

27 maart '24 (15:14)

Podia willen veiligheidsprotocol na verstoren concert Lenny Kuhr 

De culturele sector moet een veilige haven blijven voor makers, medewerkers en publiek. Dat stellen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van het verstoren van een concert van Lenny Kuhr. De drie organisaties willen met cultuurstaatssecretaris Fleur Gräper in gesprek voor het opstellen van een veiligheidsprotocol.

27 maart '24 ( 9:38)

Vergunning NPO niet vijf, maar twee jaar verlengd

Een domper voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het demissionair kabinet wil de vergunning (concessie) niet met de standaardtermijn van vijf jaar verlengen, maar met twee jaar. Haagse bronnen vertellen aan RTL Nieuws dat de ministerraad hier donderdag waarschijnlijk voor gaat stemmen. Dit besluit kan gevolgen hebben voor de publieke omroepen en hun medewerkers.

27 maart '24 ( 9:03)

Sweet Dreams en De Avondshow ontvangen Dutch Directors Awards

De film Sweet Dreams en het VPRO-programma De Avondshow met Arjen Lubach zijn in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de DDG Awards. De prijzen van de Dutch Directors Guild, de Nederlandse vakbond van film- en televisieregisseurs, worden jaarlijks uitgereikt. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden in totaal elf prijzen verdeeld.

27 maart '24 ( 8:49)

Drie Van Goghs langdurig te zien in Rijksmuseum

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen vanaf nu drie schilderijen van Vincent van Gogh bekijken die de Amsterdamse Stichting P. en N. de Boer langdurig aan het museum heeft uitgeleend. Het gaat om de werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888).

27 maart '24 ( 8:44)

Gijs Rademaker wil op de planken staan met voorstelling over dino's

Gijs Rademaker wil graag een theatertournee doen met een voorstelling over dinosauriërs. Dat zegt de RTL-opiniepeiler, die samen met Maarten van Rossem een podcast over de dieren maakt en onlangs ook een Videolandserie, in het AD.

26 maart '24 (14:24)

BNNVARA maakt docuserie over Henk Schiffmacher

BNNVARA heeft een docuserie gemaakt over tatoeëerder Henk Schiffmacher. De reeks Schiffmachers' Legacy is vanaf 9 april te zien via NPO Start, kondigt de omroep dinsdag aan.